«Valget gjenspeiler ikke viljen til folket i Zimbabwe»

Sterk kritikk fra afrikanske valgobservatører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Timer etter at Robert Mugabe ble tatt i ed for sin sjette presidentperiode må han tåle sterk kritikk fra Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC).

Dets valgobservatørene sier vold i forkant av valget har undergravd dets troverdighet.

«Valget gjenspeiler ikke viljen til folket i Zimbabwe» heter det i uttalelsen, som kommer dagen før møtet i Den afrikanske union (AU) som holdes i den egyptiske byen Sharm el-Sheikh.

Mugabe erklærte seg som vinner i går, men den eneste motkandidaten Morgan Tsvangirai har trukket seg fordi han mener det ikke var et rettferdig valg.

- Perioden før valget var preget av politisk motivert vold og trusler, sier lederen for valgobservatørstyrken og sportsminister i Angola Jose Marcos Barrica, ifølge BBC.

Vil ha nyvalg

En annen observatørstyrke fra det panafrikanske parlamentet har tatt til orde for at det holdes nye valg. Også de sier at valget ikke gikk fritt og rettferdig for seg.

Dette kan føre til at de sør-aferikanske landene ikke godkjenner Mugabe som president og erklærer valget ugyldig, tror BBCs Afrika-korrespondent Peter Biles.  

TATT I ED:   Zimbabwes president Robert Mugabe tas i ed under en sermoni i Harare i går. Foto: EPA/STR
TATT I ED: Zimbabwes president Robert Mugabe tas i ed under en sermoni i Harare i går. Foto: EPA/STR Vis mer

Tidligere erkebiskop Desmond Tutu er en av dem som har appellert til AU om ikke å anerkjenne valgseieren. Han tar til orde for en FN-basert intervenering i Zimbabwe.

Den afrikanske unionens Freds- og sikkerhetsråd avsluttet imidlertid sine samtaler søndag uten noen uttalelse om situasjonen i Zimbabwe.

De 15 medlemmene av rådet valgte å overlate det betente spørsmålet til AU-møtet i morgen. Mugabe selv var i går på vei til Egypt for å delta på møtet.

- Det vil definitivt finne sted en diskusjon på statsledernivå, og hvis det blir tatt noen beslutning, så vil den bli tatt på AUs møte, sier AU-kommisjonens talsmann El-Ghassim Wane ifølge NTB.

Vil forhandle

Robert Mugabe sier nå på at han ønsker forhandlinger med opposisjonen.

- Det er håpet mitt at vi så snart som mulig kan holde konsultasjoner om en dialog mens vi som ulike politiske partier minsker forskjellene våre og fremmer enhet og samarbeid, sa Mugabe da han ble tatt i ed.

I et intervju med BBC sier opposisjonsleder Morgan Tsvangirai at slike forhandlinger må baseres på resultatene etter den første valgomgangen, der Tsvangirai fikk 48 prosent av stemmene og Mugabe 43 prosent.

- Vi tror valget den 29. mars reflekterer folkets vilje, sier Tsvangirai.

Det tok fire uker før valgkomiteen offentliggjorde valgresultatet, mot mindre enn to dager i den andre valgrunden.

I følge Tsvangirais parti Democratic Change (MDC) er 86 av dets tilhengere blitt drept og 200 000 tvunget vekk fra hjemmene sine av militære lojale til det styrende Zanu-PF partiet i ukene før valget.

VIL FORHANDLE: Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai vil forhandle, men med utgangspunkt i den første valgrunden.