STYRKEPRØVE: Presidenten i landsdelsregjeringa i Andalucía, Susana Díaz fra Sosialistpartiet, avgir sin stemme i Sevilla. Hun og partiet må vinne dette valget for å ha håp om å gjenvinne regjeringsmakt i Spania seinere i år. Foto: REUTERS / Scanpix / Marcelo del Pozo
STYRKEPRØVE: Presidenten i landsdelsregjeringa i Andalucía, Susana Díaz fra Sosialistpartiet, avgir sin stemme i Sevilla. Hun og partiet må vinne dette valget for å ha håp om å gjenvinne regjeringsmakt i Spania seinere i år. Foto: REUTERS / Scanpix / Marcelo del PozoVis mer

Valget i Andalucía avgjør Spanias framtid

To ting står på spill i det spennende valget i Andalucía i Spania: Sosialistpartiets uavbrutte regjeringstid og den første deltakelsen i valg for venstrepartiet Podemos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MÁLAGA (Dagbladet): Fra alle kanter ser man i spenning mot Andalucía, den folkerikeste av Spanias sjølstyrte landsdeler med 8,5 av landets 46,5 millioner innbyggere. Det er samtidig en fattig landsdel som er sterkt rammet av den økonomiske krisa. 34 prosent av de arbeidsføre er uten arbeid, blant de unge rammer dette halvparten. Det er den høyeste andelen i landet.

Nye partier
Det nye partiet Podemos skal i dag, søndag, for første gang delta i et valg. Partiet er et opprør mot krisepolitikken og mot hele den politiske eliten i Spania. Det er et erklært søsterparti til regjeringspartiet Syriza i Hellas. På tidligere meningsmålinger for hele landet har Podemos vist seg som aller størst. Men blant andaluserne ligger det an til 14,7 prosent  av stemmene på siste måling fra Metroscopia for avisa El País.

Et annet parti som er et barn av krisa, Ciudadanos («Borgere på norsk»), prøver seg også for første gang i valg. Det hører hjemme på den politiske midtbanen og ligger på 11 prosent på siste måling.

Sosialistene
Sosialistpartiet (PSOE) har regjert landsdelen uavbrutt fra demokratiet ble gjeninnført i Spania i 1978. Nå er det den eneste «røde» landsdelen i landet. Presidenten i landsdelens regjering, juntaen med sete i Sevilla, Susana Díaz, kjemper hardt for å beholde regjeringsmakta for PSOE, og hun kan klare det, men trenger hjelp fra andre partier.

I siste meningsmåling i El País ligger sosialistene an til å få 36,7 prosent av stemmene og igjen bli det største partiet. Men om dette blir utfallet, så må Díaz finne et parti å samarbeide med eller regjere i mindretall. I valget i 2012 fikk partiet 39,5 prosent, så det ligger an til en tilbakegang.

I 2012 fikk PSOE for første gang færre stemmer enn det konservative Folkepartiet (PP) som fikk 40,7 prosent av stemmene i Andalucía. Men sosialistene hold på makta ved hjelp av støtte fra venstrepartiet Forente Venstre (IU). I år ligger imidlertid de konservative an til et kraftig fall, helt ned til 25,1 prosent, ifølge Metroscopia. Det skyldes nok en kraftig slitasje som følge av å ha regjeringsmakta i Spania. Statsminister Mariano Rajoj er slett ingen stemmesanker blant andaluserne.

Forente Venstre (IU) og De Grønne ligger an til å få 8,5 prosent av stemmene.

Sevilla «hovedstad»
Fredag, den siste dagen i valgkampen, var Sevilla Spanias politiske hovedstad. Alle de nasjonale partilederne var på plass for å støtte sine. Utfallet av dette valget er nemlig overmåte viktig for hele landet. Seinere i år er det valg i flere landsdeler og året ender med nasjonalt valg som kan endre hele det politiske landskapet i Spania.

PSOE har ikke råd til å miste makta i Palacio San Telmo i Sevilla dersom partiet skal ha håp om å gjenvinne regjeringsmakta i Spania. Susana Díaz har av mange vært spådd som en kommende statsminister i Spania. Da vil hun følge i fotsporene til legendariske Felipe González fra Sevilla, som var landets statsminister fra 1982 til 1996.

Velgerne husker
Mange politiske analytikere har spurt hvorfor sosialistene står så nesten uslåelig sterkt i Andalucía, til tross for landsdelens forholdsvise fattigdom og til tross for at ingen landsdeler er så hardt rammet av krisa som Andalucía.

- Vi kommer på sisteplass når det gjelder å skape arbeidsplasser og vi har landets høyeste andel arbeidsledige og det er sosialistene som har skylda, uttalte Juan Bueno, som står på valglista til PP i et valgmøte før helga.

Men det hjelper ikke PP. Velgerne husker tydeligvis tilbake tretti-førti år da Andalucía virkelig var tilbakestående. Det er PSOE som med regjeringsmakt i Andalucía såvel som i Spania, som har endret landsdelen til det bedre. Helse, utdanning, veier, jernbane og inntekter lå enda lenger bak resten av Spania tidligere.

Raseri
Men også i Andalucía, som i resten av landet, har både krisa og den omfattende korrupsjonen som er avslørt de siste åra, vakt raseri blant mange velgere.

- Her er alt korrupt, skal jeg si deg. Alle partiene er korrupte, og domstolene er korrupte. Se på Rajoy og PP! sier Roberto.

- Hva med Podemos, da?

- Podemos vil innføre diktaturet, som under Hugo Chávez i Venezuela. Aldri! Kunne ikke falle meg inn å stemme på dem. De er farlige.

- Hva vil du stemme på da?

- Vet ikke om jeg vil stemme, men det hjelper jo ikke å la være. Kanskje på sosialistene likevel, svarer denne misfornøyde velgeren.

Både han og faren hadde jobb i den blomstrende bygningsindustrien helt til boligbobla sprakk. Nå prøver de begge å livnære seg ved å kjøre drosje.