- Valget i Burma alt annet enn fritt og rettferdig

Bekymret Barack Obama er i nabolandet India.

KRITISK: USAs president Barack Obama er for tida på rundreise i Asia. Her taler han til studenter i Mumbai i India. Presidenten er meget bekymret for valget i nabolandet Burma. Foto: AP/Rafiq Maqbool/Scanpix
KRITISK: USAs president Barack Obama er for tida på rundreise i Asia. Her taler han til studenter i Mumbai i India. Presidenten er meget bekymret for valget i nabolandet Burma. Foto: AP/Rafiq Maqbool/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i Burma kom i gang søndag. Militærjuntaen har sørget for at det er så godt som umulig for opposisjonen å vinne, og USAs president Barack Obama sier valget er alt annet enn rettferdig.

Organiseringen av valget er blitt skarpt kritisert. En fjerdedel av setene i nasjonalforsamlingen er reservert hæren, og regimestøttede kandidater har fått store fordeler i valgkampen.

- Valget som finner sted i Burma nå vil bli alt annet enn fritt og rettferdig, sa den amerikanske presidenten Barack Obama søndag under et besøk i India. Han er for tiden på rundreise i Asia, og første stopp er India, et av Burmas naboland.

- Folket i Burma har altfor lenge blitt nektet retten til å bestemme sin egen skjebne, sa han.

Demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi, som har sittet i husarrest det meste av tiden siden forrige valg i 1990, kommer ikke til å delta i valget. Hun og hennes parti NLD boikotter stemmegivningen. Obama ba søndag burmesiske myndigheter om å sette henne fri.

Bevæpnede vakter i militærkjøretøy kjørte gjennom gatene i hovedstaden Rangoon valgdagen. Også i stemmelokalene var det militære til stede.

(NTB)