URO: Valget i Burundi bør utsettes minst halvannen måned, sa østafrikanske ledere etter et toppmøte om krisen søndag. Landets regjering stiller seg åpen for anmodningen. Foto: EPA/DAI KUROKAWA
URO: Valget i Burundi bør utsettes minst halvannen måned, sa østafrikanske ledere etter et toppmøte om krisen søndag. Landets regjering stiller seg åpen for anmodningen. Foto: EPA/DAI KUROKAWAVis mer

Valget i Burundi kan bli utsatt i halvannen måned

- Alle parter må stoppe volden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i Burundi bør utsettes minst halvannen måned, sa østafrikanske ledere etter et toppmøte om krisen søndag. Landets regjering stiller seg åpen for anmodningen.

President Pierre Nkurunziza planlegger å stille til valg for en tredje periode, selv om grunnloven fastholder at man bare kan sitte i to perioder som president. Avgjørelsen har ført til store demonstrasjoner og politisk uro siden slutten av april.

Parlamentsvalget skulle opprinnelig holdes 26. mai og ble utsatt til 5. juni. Presidentvalget skal etter planen holdes 26. juni, men må utsettes ytterligere og volden må stoppe, er uttalelsen fra møtet, hvor Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania og Uganda i femnasjonersgruppen East African Community (EAC) deltok.

- Alle parter må stoppe volden, væpnede ungdomsgrupper må avvæpnes, og forholdene må legges til rette for at flyktninger kan returnere, heter det i en uttalelse fra EAC. Gruppen oppfordrer til å utsette valget i minst seks uker, men ber om at det holdes før president Nkurunzizas mandat utgår i august.

Varsler større demonstrasjoner Nkurunziza var ikke til stede på møtet, men utenriksminister Alain Aime Nyamitwe stilte i hans fravær.

Fortsatt har ikke de østafrikanske lederne bedt presidenten om å la være å stille til valg, noe som kan føre til at opposisjonens støttespillere blir enda mer aggressive.

- Vi er skuffet fordi toppmøtet ikke sa noe om spørsmålet vi er opptatt av. Vi tok ikke til gatene for å få valget utsatt i halvannen måned, sa en av de ledende demonstrantene, Pacifique Nininahazwe.

- Vi kommer til å arrangere enda større demonstrasjoner enn vi har gjort til nå for å få Nkurunziza til å gå av, lovet han.

Ikke diskutert Talsmann for Burundis regjering, Philippe Nzobonariba, forklarte at Nkurunzizas forsøk på å bli valgt for en tredje periode ikke ble diskutert under ledermøtet i Dar-es-Salaam. Dette begrunnet han med at det er en egen sak, og at regjeringen regner saken som «lukket».

- Den burundiske regjeringen ønsker forslaget fra statslederne velkommen, sa han som et svar til kravet om utsettelse av valget.

Krisen i Burundi brøt ut i slutten av april, da regjeringspartiet lanserte Nkurunziza som sin kandidat til valget. Minst 20 personer skal ha blitt drept av politi siden demonstrasjonene startet.

(NTB)