<strong>VALG:</strong>  Marine Le Pen og hennes høyre populistiske Nasjonal Front er klar vinner av første valgomgang i regionvalget i Frankrike.Foto: Denis Charlet, AFP
VALG: Marine Le Pen og hennes høyre populistiske Nasjonal Front er klar vinner av første valgomgang i regionvalget i Frankrike.Foto: Denis Charlet, AFP Vis mer

Valget i Frankrike: - For tidlig å konkludere

Professor Frank Aarebrot er slett ikke sikker på at regionvalget i Frankrike til slutt blir en suksess for Nasjonal Front.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Marine Le Pen og hennes høyre populistiske Nasjonal Front er klar vinner av første valgomgang i regionvalget i Frankrike.

- Frankrike har en spesiell valgordning. Først 13. desember, da andre valgomgang blir avholdt, får vi svaret på om dette regionvalget virkelig blir et brakvalg for Marine Le Pen og hennes Nasjonal Front, sier professor Frank Aarebrot til Dagbladet.

Professoren peker på to forhold som vil avgjøre om hvor godt Le Pen og Nasjonal Front kommer ut av regionalvalget.

Valgdeltakelse - Først må vi få vite valgdeltakelsen. Er den lav, er dette resultatet ikke spesielt oppsiktsvekkende. Like viktig er hva de andre partiene bestemmer seg for. Vil de samarbeide og vil republikanerne trekke seg i enkelte regioner til fordel for sosialistenes kandidater? Og vil sosialistenes kandidater trekke seg til fordel for republikanerne i regionene republikanerne historisk har vært størst?

I kveld ligger Marine Le Pen og Nasjonal Front an til å få 30,8 prosent av stemmene. Nicolas Sarkozy og hans republikanske parti blir trolig det nest største partiet med 27,2 prosent av stemmene. President François Hollande og Sosialistpartiet ser ut til å få en oppslutning på 22,7 prosent.

Hvor mange som har brukt stemmeretten var i kveld ikke klart.

2. omgang - I Frankrike er det slik at første valgomgang ikke betyr så mye, dersom ikke en av kandidatene får over 50 prosent av stemmene. Samtlige kandidater kan også stille i andre valgomgang, men da er den som får flest stemmer som vinner valget, sier Frank Aarebrot.

Professoren og Frankrike-kjenneren Frank Aarebrot viser også til at Nasjonal Front i flere år har vært det største franske partiet i Europaparlamentet. I fjor høst fikk Marine Le Pen og Nasjonal Front over 25 prosent av stemmene, og ble Frankrikes største parti i Europaparlamentet.

- Disse valgene har båret preg av lav valgdeltakelse. Hvis det viser seg å være virkeligheten i dette regionalvalget også, ja da er dette ikke noe brakvalg for Nasjonal Front, sier Aarebrot.

- Hvor sannsynlig er det at sosialister vil trekke seg for republikanere og motsatt?

- Det er slett ikke utenkelig. Sosialistene står sterkt i nord, mens republikanerne har større tilslutning lenger sør. Spørsmålet er om de bestemmer seg for å samarbeide for å forhindre at Le Pen og Nasjonal Front skal få innflytelse. Ingen av de to store partiene - Republikanerne og Sosialistene - ønsker å slippe Nasjonal Front til. Det vil også være i deres interesse å unngå at Marine Le Pen
 skal bli en maktfaktor ved neste presidentvalg, sier professor Aarebrot til Dagbladet.

 

<strong>- IKKE AVGJORT :</strong>  Professor Frank Aarebrot vil se valgdeltakelsen før han konkluderer med at Nasjonal Front har gjort et brakvalg.  Foto: Liv-Randi Lind
- IKKE AVGJORT : Professor Frank Aarebrot vil se valgdeltakelsen før han konkluderer med at Nasjonal Front har gjort et brakvalg. Foto: Liv-Randi Lind Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer