Valget i gang i Ukraina

President Viktor Jusjtsjenko håper valget skal løse den politiske uroen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kiev (NTB-Reuters): Ukrainerne kunne søndag morgen innlede valget til ny nasjonalforsamling. Både president Viktor Jusjtsjenko og statsminister Viktor Janukovitsj håper valget skal løse den politiske uroen i landet.

Valget avgjør den nye fordelingen av de 450 mandatene i den ukrainske nasjonalforsamlingen og ble innledet klokken 7 lokal tid søndag morgen. Valglokalene skal holde åpent til klokken 22 søndag kveld.

Valgdagsmålinger er ventet å foreligge umiddelbart etter at valglokalene stenger, mens de første offisielle resultatene kommer til å tikke inn fra og med mandag morgen.

De ukrainske velgerne skal ta stilling til om de ønsker å støtte provestlige kandidater som er lojale overfor president Jusjtsjenko eller kandidater som støtter prorussiske Janukovitsj. Det ventes imidlertid ikke at det kan kåres en klar vinner etter valget, og langvarige koalisjonsforhandlinger vil mest sannsynlig bli resultatet.

Lørdag oppfordret president Viktor Jusjtsjenko ukrainerne om å få slutt på kaoset i landet og stemme for reformer i søndagens valg til ny nasjonalforsamling.

- Det har vært nok kaos, stagnasjon og falske reformer, sa Jusjtsjenko i en TV-sendt tale lørdag kveld.

- Valget er i mine øyne meget enkelt. Enten stemmer du for endringer i livet ditt, eller for fortiden og de som har delt det ukrainske folk.

Jusjtsjenkos tale ble holdt få timer før valglokalene skulle åpne i den tidligere sovjetrepublikken. (©NTB)

VALGET I GANG: Opposisjonslederen Julia Timosjenko vinker til tilhengerne sine på et valgmøte. Søndag morgen åpnet valglokalene i Ukraina, der innbyggerne skal velge ny nasjonalforsamling og forhåpentligvis få en slutt på det politiske kaoset som har preget landet. Foto: REUTERS/Grigory Dukor/ SCANPIX
VALGET I GANG: Opposisjonslederen Julia Timosjenko vinker til tilhengerne sine på et valgmøte. Søndag morgen åpnet valglokalene i Ukraina, der innbyggerne skal velge ny nasjonalforsamling og forhåpentligvis få en slutt på det politiske kaoset som har preget landet. Foto: REUTERS/Grigory Dukor/ SCANPIX Vis mer