UTSATT: Valget i Nigeria måtte forlenges med én dag, etter at det lørdag oppsto tekniske problemer med maskiner som skulle lese av de nye elektroniske velgerkortene. Her er president Goodluck Jonathan. Foto: 
AFP PHOTO/STRINGER
UTSATT: Valget i Nigeria måtte forlenges med én dag, etter at det lørdag oppsto tekniske problemer med maskiner som skulle lese av de nye elektroniske velgerkortene. Her er president Goodluck Jonathan. Foto: AFP PHOTO/STRINGERVis mer

Valget i Nigeria måtte forlenges etter tekniske problemer

Nye maskiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i Nigeria måtte forlenges med én dag, etter at det lørdag oppsto tekniske problemer med maskiner som skulle lese av de nye elektroniske velgerkortene.

Problemene førte til at velgerne ikke fikk avgitt stemme i rundt 300 av landets 150.000 valglokaler, og det er disse som holder åpent også søndag.

De nye maskinene skal lese fingeravtrykk og andre personlige data på under 10 sekunder og er et forsøk på å komme den omfattende valgfusken i Nigeria til livs.

President Goodluck Jonathan og hans parti PDP kritiserte den nye teknologien før valget, mens opposisjonens kandidat, den tidligere militærdiktatoren Muhammadu Buhari og hans APC, mente at det ville hindre det sittende regimet fra å manipulerte valgresultatet.

Jevnt Meningsmålinger tyder på at valgutfallet kan bli svært jevnt, noe som bekymrer observatører i landet.

Tidligere valg har endt med voldshandlinger, noe norske diplomater frykter vil skje denne gangen også.

- Valget handler i mindre grad om to partier og presidentkandidater med konkurrerende politiske programmer, og mer om hvordan stormennene i den politiske eliten, nasjonalt og på delstatsnivå, skal fordele makt og posisjoner, heter det i et notat fra Norges ambassade i Abuja.

Penger og våpen Utsikter til rikdom er derfor en betydelig drivkraft i nigeriansk politikk, og får blant annet politikere til å hyre kriminelle gjenger for å sikre valgseier ved bruk av vold.

- Politikken opererer innenfor et samfunn der utbredelsen av håndvåpen er skremmende stor og økende, og hvor en stadig ser at våpnene blir brukt av kriminelle gjenger, ungdomsgjenger og i konflikter mellom landsbyer og folkegrupper. Antall drepte i slike konflikter ligger nesten på samme nivå som i konflikten med Boko Haram, konstaterer de norske diplomatene.

Splittet land Nigeria er Afrikas største og rikeste land, men er splittet. Drøyt halvparten av landets 180 millioner innbyggere er muslimer og lever i hovedsak i nord, mens resten er kristne som i hovedsak lever i sør. Jonathan er kristen, mens Buhari er muslim.

Buhari har i valgkampen gått hardt ut og anklaget president Goodluck Jonathan for å gjøre for lite for å slå ned på den militante islamistgruppen Boko Haram som herjer i nord, og som senest på valgdagen sto bak angrep som kostet minst 29 mennesker livet.

13.000 mennesker er drept siden Boko Haram grep til våpen i 2009, og over 1 million er drevet på flukt.

(NTB)