Valget i Pakistan i gang

Opprørspoliti og sikkerhetsstyrker var tallrikt på plass da Pakistans folkevalgte lørdag begynte valget på ny president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Pervez Musharraf er så godt som sikret seieren i valget, som foretas i nasjonalforsamlingen og i landets fire regionforsamlinger. Men høyesterett kan frata ham seieren.

Pakistansk høyesterett erklærte fredag at valget kunne gjennomføres som planlagt, men at resultatet ikke kan kunngjøres før domstolen har vurdert opposisjonens protester mot valget. Det skjer først 17. oktober.

Nesten 200 av de 1.170 medlemmene av nasjonalforsamlingen og regionforsamlingen har trukket seg i protest mot at Musharraf stiller til valg mens han fremdeles sitter som forsvarssjef.

Avstemningen startet i dag klokka sju norsk tid og avsluttes 12. Selv om resultatet ikke skal kunngjøres før etter høyesteretts behandling, er det ventet at det blir kjent i løpet av lørdagen.

Både i storbyen Karachi og i Peshawar nordvest i landet var det demonstrasjoner mot Musharraf. I Peshawar var det sammenstøt mellom politiet og rundt 300 advokater, som satte fyr på ei Musharraf-dukke og ropte slagord mot presidenten.

Musharraf har to motkandidater i lørdagens valg, den pensjonerte dommeren Wajihuddin Ahmad og Makhdoom Amin Fahmin, nestleder i Benazir Bhuttos parti PPP. Ingen av dem har noen sjanse til å bli valgt.

Musharraf og tidligere statsminister Benazir Bhutto undertegnet fredag en forsoningsavtale som åpner for en maktdeling mellom de to.

(NTB)

Foto: Mian Khursheed/Reuters/Scanpix
Foto: Mian Khursheed/Reuters/Scanpix Vis mer
FØLGER MED: Pakistanske politikvinner står på vakt utenfor porten til parlamentet.