Valget i Pakistan utsatt

Går til urnene 18. februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Valgkommisjonen i Pakistan har bestemt at det ikke er mulig å holde valg i landet som planlagt 8. januar. På grunn av opptøyene etter drapet på Benazir Bhutto 27. desember utsettes valget til 18. februar, melder AP.

- Valgprosessen ble satt på hvil i flere dager under opptøyene. Flere valgkontorer ble brent og stemmesedler ødelagt, sier Qazi Mohammed Farooq.

Opptøyene resulterte i at 58 mennesker ble drept og ødeleggelser for flere titalls millioner. Bhuttos hjemprovins Sindh ble spesielt hardt rammet.

Frykter valgfusk

Partiet til den drepte opposisjonslederen Benazir Bhutto raser mot utsettelsen.

- Musharraf frykter nederlag. Hvis valgprosessen ødelegges vil det bli nye protester og det er fare for opptøyer, sier Babar Awan fra Bhuttos parti.

Tidligere statsminister og opposisjonsleder Nawaz Sharif støtter PPP og mener Musharraf utsetter valget i håp om at raseriet over Bhuttos død har lagt seg innen 18. februar.

Etter drapet har det kommet fram opplysninger om at Bhutto satt på informasjon om at militæret planla valgfusk i det kommende valget. Etter drapet har det vært sterkt press fra mange vestlige land om at det kommende valget må overvåkes.

UTSETTER VALGET: Pakistans president Musharraf utsetter valget etter drapet på Benazir Bhutto. Foto: AFP PHOTO/Asif HASSAN
UTSETTER VALGET: Pakistans president Musharraf utsetter valget etter drapet på Benazir Bhutto. Foto: AFP PHOTO/Asif HASSAN Vis mer

Ber om gransking

KrF-leder Dagfinn Høybråten underskrev tidligere i dag kondolanseprotokollen for Benazir Bhutto i den pakistanske ambassaden i Oslo. Han sier det nå er viktig at Norge presser på for at valget blir gjennomført fritt og uavhengig.

- Det aller viktigste nå er at man samler seg om en dato, og at valget blir gjennomført fritt og uavhengig. Det er også viktig at Norge presser på for frie valg. Det vil være avgjørende for at spenningen kan dempes, sier Høybråten til Dagbladet.no.

KrF-lederen mener også at det internasjonale samfunnet bør bidra til etterforskningen av attentatet mot Bhutto.

- Det er avgjørende at sannheten om attentatet kommer frem, sier han.

KONDOLERTE: KrF-leder Dagfinn Høybråten skrev i formiddag i kondolanseprotokollen for Benazir Bhutto.