Valget i Russland i gang

400 valgobservatører fordelt på 95 000 stemmelokaler skal sørge for at alt går riktig for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De første velgerne har allerede avgitt stemme i det russiske parlamentsvalget.

Lengst øst i Russland, 6000 kilometer unna Moskva, åpnet valglokalene lenge før de åpnes i vest på grunn av tidsoneforskjellen, melder BBC.

Til sammen 11 partier konkurrerer om plassene i landets folkevalgte forsamling, dumaen. Men få - om ingen - tror at utfallet av valget vil bli annet enn en soleklar seier til president Vladimir Putins parti Forente Russland.

Presses til å stemme på Putin

Kritikken mot måten valgkampen har vært styrt på, skepsis til hvordan selve valget skal avvikles og hvordan stemmeopptellingen skal foregå, har kommet fra flere hold.

Offentlig ansatte i Russland hevder de blir presset på arbeidsplassen til å stemme på Putins parti. Velgere den britiske avisa The Guardian har snakket med sier de får valget mellom å stemme på Forente Russland eller risikere å miste jobben, boligen eller bonuser.

Sjakkverdensmesteren Garry Kasparov, en uttalt kritiker av Putin og leder av opposisjonskoalisjonen Det andre Russland, ble satt fem dager bak lås og slå, fordi han organiserte en ulovlig demonstrasjon utenfor lokalene til den sentrale valgkommisjonen i Moskva.

I tillegg er antallet valgobservatører som skal overvåke morgendagens valg bare 400. Antallet valglokaler er over 95 000. Til sammenlikning var det ved valget i 2003 1 163 valgobservatører.

VALGKAMPEN OVER: En valgkamp skjemmet av rykter om juks og press overfor velgere er over. I løpet av de neste timene vil russiske velgere sørge for at Putins parti får flertallet i Dumaen. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov/SCANPIX
VALGKAMPEN OVER: En valgkamp skjemmet av rykter om juks og press overfor velgere er over. I løpet av de neste timene vil russiske velgere sørge for at Putins parti får flertallet i Dumaen. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov/SCANPIX Vis mer

Det lave antallet observatører denne gangen skyldes, blant annet at Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), i midten av november valgte å avlyse planene om å overvåke valget i Russland.

De hevder Kreml bevisst har trenert prosessen med å gi observatørene adgang.

Tidligere denne uken sa Golos, en ikke-statlig organisasjon som bidrar med valgobservatører, at to av deres kontorer i Russland er blitt stengt.

I tillegg hevder medlemmer av valgkommisjonen at de har fått ordre om å sørge for at Forente Russland får det dobbelte antall stemmer som partiet er ventet å få.

Blir størst

Men bekymring fra Vesten ser ikke ut til å få nevneverdig utslag på utfallet parlamentsvalget.

President Putin har i stor grad lykkes med å få dette valget til å dreie seg om han og hans presidentprestasjoner. Han nyter godt av å ha stor oppslutning på meningsmålingene, og har fått æren for å ha fått Russland ut av den økonomiske krisen på 90-tallet.

Putins parti som ligger an til å suverent størst i Dumaen, utfordres av Kommunistpartiet, som ligger an til å bli nest størst, og Vladimir Sjirinovskijs Liberaldemokrater og det nye Rettferdig Russland.

Putin står som førstekandidat på Forente Russlands partiliste, noe som har skapt spekulasjoner om at han vil forsøke å styre Russland fra et sete i parlamentet, selv om han skulle gå av som president etter to perioder neste år.

Flere enn 100 millioner russere kan gå til valgurnene i løpet av de neste timene.

Dagbladet.no følger valget i Russland.