Valget i Sverige er i gang

Valglokalene i Sverige åpnet søndag morgen til et valg som trolig ender med regjeringsskifte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter åtte år med borgerlig koalisjonsregjering, kommer svenskene til å stemme den rødgrønne blokken fram til seier, og Socialdemokraternas leder Stefan Löfven vil overta statsministerstolen fra Moderaternas Fredrik Reinfeldt, ifølge meningsmålingene.

Hvor sterk en eventuell rødgrønn regjering, bestående av «Sossarna», Vänsterpartiet og Miljïopartiet, avhenger imidlertid av flere faktorer. Både av hvorvidt Feministisk initiativ kommer inn i Riksdagen og ikke minst hvor sterk vippeposisjon Sverigedemokraterna (SD) får.

Det innvandringskritiske partiet ligger an til å gjøre sitt beste valg noensinne. Men selv om verken den rødgrønne eller borgerlige blokken ventes å få flertall alene, vil ingen av dem samarbeide med SD i Riksdagen.
Travel dag Valgdagen blir uansett en travel dag for både Löfven, Reinfeldt og de andre partilederne.

STEMMER :  Stefan Löfven, socialdemokraternas partileder, utenfor stemmelokalet søndag morgen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / NTB scanpix
STEMMER : Stefan Löfven, socialdemokraternas partileder, utenfor stemmelokalet søndag morgen. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / NTB scanpix Vis mer

— Jeg skal i TV-studio, jeg skal stemme naturligvis, og etter det skal vi på flere arrangementer med alliansen vår, sier statsminister Reinfeldt.

Stefan Löfven sier han starter valgdagen med å stemme.
— Vi gjør det tidlig på dagen, så vet vi at det er gjort, sier han til nyhetsbyrået TT. Også han skal i TV-studio og på flere valgkamparrangementer i løpet av dagen.
— Deretter skal jeg hjem og forberede meg til valgvaken, sier han.
Åpne i tolv timer Valglokalene åpnet klokka 08 og stenger klokka 20. Rett etterpå kommer SVTs valgdagsmåling, og en foreløpig mandatfordeling ventes å være klar i 22-23-tiden. Om lag 7,3 millioner svensker er stemmeberettiget. I tillegg til valget på ny Riksdag, er det også fylkes- og kommunevalg.

Seks kommuner holder også lokale folkeavstemninger, blant annet Göteborg, der innbyggerne skal stemme for eller mot innføring av rushtidsavgift.

(NTB)

VALG I SVERIGE : Valglokalene åpnet klokka 08 og stenger klokka 20. Mandatfordelingen ventes å være klar i 22-23-tida. 
Foto: Bertil Ericson / TT / NTB scanpix
VALG I SVERIGE : Valglokalene åpnet klokka 08 og stenger klokka 20. Mandatfordelingen ventes å være klar i 22-23-tida. Foto: Bertil Ericson / TT / NTB scanpix Vis mer