FORTSETTER: De regjeringsfiendtlige demonstrantene i Bangkok brøt opp fra sine leire nord i byen og marsjerte inn til Lumpini-parken i midtbyen. Antallet skrumper inn. Men de fortsetter kampen for å styrte statsminister Yingluck Shinawatra, og hennes vansker er ikke over ennå. Foto: AFP / Scanpix
FORTSETTER: De regjeringsfiendtlige demonstrantene i Bangkok brøt opp fra sine leire nord i byen og marsjerte inn til Lumpini-parken i midtbyen. Antallet skrumper inn. Men de fortsetter kampen for å styrte statsminister Yingluck Shinawatra, og hennes vansker er ikke over ennå. Foto: AFP / ScanpixVis mer

Valget i Thailand kunne ikke fullføres

Ingenting er avklart i Thailand etter et valg hvor flere millioner velgere ble hindret i å stemme. Valget er ikke over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 67 av 375 valgkretser - 18 prosent - kunne ikke valget fullføres søndag, opplyste Valgkommisjonen. Rundt 10 prosent av valglokalene måtte stenge, fordi demonstranter sperret adgangen for velgerne. Flere millioner av Thailands 44,6 millioner stemmeberettigede ble hindret fra å stemme. De såkalt «gule» demonstrantene, som i tre måneder har kjempet for å felle statsminister Yingluck Shinawatra, har også kjempet mot dette nyvalget, som hun utskrev for å undergrave demonstrantene.
 
Mandag, dagen etter parlamentsvalget, pakket de «gule» demonstrantene sammen telt og annet utstyr og forlot sine leire nord i Bangkok. De dro til Lumpini-parken i midtbyen. Under ledelse av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban gikk en del av dem til fots, mens andre tok motorsykler eller bil. Men de lovte å fortsette kampen mot statsministeren og det de kaller «Thaksin-regimet» fram til seier.

- Jeg tror Yinglucks folk vil begynne å bruke mer makt mot oss fra i dag. Vi vil ikke ha flere skadde, så vi flytter oss til tryggere steder, sa Suthep til Blue Sky TV, som er opposisjonens fjernsynskanal.

Valgdeltakelsen endte på 46 prosent.  I ni av de 77 fylkene var det ikke mulig å avholde valg. Valgkommisjonen vil avholde valg i de kretsene hvor velgerne ikke fikk stemt 18. februar. Men dette vil ikke demonstrantene ha noe av.

- Thailands valglov sier at alle stemmene må avgis på en og samme dag. Det var umulig å gjennomføre hele valget søndag. Det er derfor ingen tvil om at valget må annulleres, sier Akanat Promphan, talsmann for demonstrantene, til AFP.

Demokratpartiet, det største i opposisjonen, deltok ikke i valget. Partiet ønsker også å forkaste valget. De første klagene til Valgkommisjonen ventes med det første.

- Jeg er sikker på at dette valget ikke vil lede til dannelsen av ny regjering, uttalte Suthep.

Statsminister Yingluck må med dette fortsette som leder av et forretningsministerium, noe hun har vært fra hun utskrev nyvalg. Hun har dermed begrensede fullmakter inntil valget er gjennomført i alle valgkretsene. Det kan ta mange uker før Representanthuset kan samles til møte.

Valget vil uten særlig tvil gi Yingluck et stødig flertall Representanthuset. I nord og nordøst, hvor hennes parti, Pheu Thai, har sitt sterkeste fotfeste, gikk valget fredelig og rolig for seg, melder nyhetsbyrået Reuters. Partiets velgere, kalt «rødskjorter», vil uten tvil gjøre krav på et legitimt mandat til å regjere.

Men Suthep og hans følgesvenner vil ikke ha et nyvalgt parlament og ny regjering nå. Først vil de ha et «folkeråd», som altså ikke skal velges av folket, men utpekes av «noen», til å regjere. De vil egentlig endre det politiske regimet, noe som innebærer å endre Grunnloven. Målet deres er å gjøre det umulig for «rødskjortene» å vinne valg i framtida. De tror at dersom Yingluck og «rødskjortene» får lov til å vinne dette valget, den sjette valgseieren på rad, så vil de sørge for å prege Thailand i all overskuelig framtid.