- Valget i Usbekistan var udemokratisk

Islam Karimov er gjenvalgt til en ny periode som president i Usbekistan. Valget var alt annet enn demokratisk, ifølge observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge foreløpige resultater som ble gjort kjent mandag, fikk Islam Karimov 88,1 prosent av stemmene under helgens valg, og han er dermed ikke uventet gjenvalgt til en ny sjuårsperiode som landets president.

Autoritære Karimov stilte til valg for en tredje periode, trass i at han ifølge grunnloven kun kan sitte de to presidentperiodene han allerede har fullført.

Valgobservatører er svært kritiske til valggjennomføringen.

- Presidentvalget i Usbekistan 23. desember 2007 ble gjennomført i en strengt kontrollert politisk atmosfære, uten rom for reell opposisjon, og valget mislyktes generelt sett med å nå de kravene OSSE stiller til demokratiske valg, heter det i en uttalelse fra organisasjonen mandag.

De tre motkandidatene til Karimov var nærmest ukjent for de 28 millioner usbekerne. De sier alle at de støtter presidentens politikk, og de ba ikke om velgernes stemme en eneste gang i løpet av valgkampen.

- Den knapt synlige valgkampen var preget av fravær av konkurrerende ideer og politiske syn, slår OSSE fast.

OSSE hadde kun 26 observatører til stede under helgens valg i Usbekistan.

 (NTB)