Valget igang

De første stemmene i det amerikanske valget er avgitt. Bush er knepent foran på meningsmålingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg med på CNNs barometer

Valget er i gang for amerikanske borgere i utlandet, som i Sør-Afrika som vi ser på bildet, og i de fire deltstatene Florida, Texas, Colorado og Arkansas.

I Florida meldes det om stor oppslutning, og myndighetene er fornøyd. Sist valg endte Florida opp med å få det meste av skyllebøtta etter valget. Det tok 36 dager å bli ferdig med å telle opp stemmene her den gangen.

Senior stemte på sønnen

Det er derfor nyordningen med forhåndsvalg er opprettet. Det er mulig å stemme i to uker før selve valgdagen 2. november i disse statene. Og i går startet valget.

Blant dem som var sikrest i sitt valg og tidligst ute var Bush-senior. Barabara og George Bush stemte i Houston, Texas i går, melder CNN

De to presidentkandidatenes hverdager er nøye planlagt, og Kerry har brukt store deler av dagen i Florida, mens Bush har vært i privat middag med støttespillere i New Jersey.

Likt

Både New York Times og CBS News har i dag meningsmålinger som gir 46 prosent oppslutning til hver av kandidatene blant registrerte velgere.

Blant dem som mest sannsynlig vil stemme på valgdagen leder Bush med ett prosentpoeng.

Dagens målinger viser at Kerry står sterkest blant kvinnene, blant de yngste og eldste velgere, i storbyene, blant afroamerikanerne og lavtlønte. Det er bare i sørstatene Bush har et sterkt geografisk overtak. I resten av landet ligger Kerry best an, melder NTB.

Viktig vipp

Men det er ikke bare de landsomfattende prosentpoengene som interesserer kamphanene i det amerikanske valget. De svært viktige vippestatene følges med argusblikk, her må valgmennene vinnes.

Ifølge Los Angeles Times har Kerry 170 valgmenn, Bush 148, mens det fortsatt jaktes på de resterende 220. Det kreves støtte fra 270 valgmenn for å bli valgt til president.

Fortsatt er situasjonen uavklart i de tre nøkkelstatene Florida, Pennsylvania og Ohio. Ekspertene er enige om at den som vinner to av disse statene blir president, men da må det øvrige resultatet fra 2000-valget forsvares.

STEMMER ALLEREDE:</B> Forhåndsvalg er en nyordning etter klusset i 2000.
GJETT HVA DE STEMTE:</B> Gamlepresidenten og kona stemte på forhånd i Texas.
IKKE NOE TULL I ÅR:</B> Howard Hogan viser fram stemmeseddelen.
<B>SØR-AFRIKA:</B> Danielle Buu som er fra Virginia stemmer på sin kandidat i Cape Town.
ELEKTRONISK STEMMEMASKIN:</B> I Florida. Valgdagen er 2. november.