Valget kan gi nynazister i EU-parlamentet

Europeiske ledere bekymrer seg for fremmedfiendtlige strømninger som kan føre nynazister inn i EU-parlament i valget neste år.

KAN KOMME INN I EU-PARLAMENTET: Gyllent daggry fra Hellas ligger ifølge dagens målinger an til å vinne plasser i EU-parlamentet i valget i mai, og det er et parti som beskrives som nynazistisk. Foto. EUTERS/YOGOS KARAHALIS/NTB SCANPIX
KAN KOMME INN I EU-PARLAMENTET: Gyllent daggry fra Hellas ligger ifølge dagens målinger an til å vinne plasser i EU-parlamentet i valget i mai, og det er et parti som beskrives som nynazistisk. Foto. EUTERS/YOGOS KARAHALIS/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gyllent daggry fra Hellas ligger ifølge dagens målinger an til å vinne plasser i EU-parlamentet i valget i mai, og det er et parti som beskrives som nynazistisk. Høyreekstreme Jobbik fra Ungarn kan få gjenvalgt sine representanter, mens Nasjonal front fra Frankrikes ytre høyre fløy kan komme til å styrke stillingen betraktelig.

- Det er en naturlig konsekvens av at partiene allerede har etablert seg på nasjonalt nivå. Disse politikerne sitter allerede i nasjonale parlamenter, sier generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet til NTB.

- Det gjenspeiler strømningene som gjør seg gjeldende i mange europeiske land. Det er økende rasisme, økende fremmedfrykt, sier han.

Det er fortsatt lenge til valget, som går av stabelen mellom 22. og 25. mai i alle de 28 medlemslandene. Dagens målinger kan bli snudd på hodet de kommende månedene, men europeiske ledere advarer like fullt.

På vei opp EU har aldri sett så mange partier fra ytre høyre valgt inn i demokratiske forsamlinger siden andre verdenskrig, sier innenrikskommissær Cecilia Malmström.

- I mange land er fremmedfrykt, populisme og rasisme på vei opp, sa hun ifølge nettavisen EUobserver i uken som gikk.

Det er ikke første gang den svenske kommissæren gir uttrykk for bekymring over utviklingen og knytter den opp til valget til nytt EU-parlament. EU-valget kan komme til å forsterke strømningene, advarer Malmström.

- Noen av disse partiene har eksistert lenge i EU, noen er ganske nye, og noen står veldig nær regjeringsmakt, sier hun og mener fremmedfrykten er dårlig nytt for et Europa i krise.

EU trenger sine innvandrere, understreker hun.

Glideflukt Thorbjørn Jagland advarer mot det han kaller en glideflukt i holdningene.

Europa opplever igjen «det gamle problemet med antisemittisme og frykt for minoriteter som romfolk og muslimer», en frykt som er forsterket av den økonomiske krisen, mener han.

- Det som i går ble oppfattet som ekstremt, er blitt mer «mainstream», mer vanlig oppfatning og språkbruk, sier han og mener Europas øvrige partier ikke må la seg påvirke.

- Politiske ledere i sentrum har et stort ansvar i å stå sammen og ikke falle for fristelsen til å utnytte disse strømningene, sier han.

Protestvalg Med krise i den europeiske økonomien og rekordstor ledighet ligger det uansett an til å kunne bli et protestvalg der euroskeptiske partier vinner fram.

Britiske UKIP er allerede inne i EU-parlamentet med sin innvandringskritiske og EU-fiendtlige agenda. Partiet håper på et valg der europeerne snur ryggen til det europeiske prosjektet.

- En rekke grupper med ulike grader av euroskepsis kommer til å bli valgt fra en rekke europeisk land, sier partileder og EU-parlamentariker Nigel Farage til nyhetsbyrået Reuters.

Dersom de tradisjonelle blokkene i Parlamentet av sentrum-høyre, sosialdemokrater, liberale og de grønne gjør et dårlig valg, kan det skape en forsamling med større beslutningsvansker. (NTB)