Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Valget mellom å bli bitt av parasitter og å ikke bade er enkelt

Guri B. Hagen (64) hopper i vannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sognsvann i Oslo er et av stedene folk får svømmekløe stort sett hvert år. Badefolket virket imidlertid ikke redde for å kjøle seg litt ned i finværet på fredag.

- Når vi har løpt oss en runde rundt vannet pleier vi å ta en dukkert før kaffen, sier Guri B. Hagen (64).

IKKE REDD FOR PARASITTER: Det er høysesong for parasitter i badevann. Familien Hagen er ikke redd for parasitter og bader med glede. Her Guri B. Hagen (64), Marianne Hagen (40) og Mille Hagen Høyeraal (snart 9) Foto: Thomas Rasmus Skaug /  Dagbladet
IKKE REDD FOR PARASITTER: Det er høysesong for parasitter i badevann. Familien Hagen er ikke redd for parasitter og bader med glede. Her Guri B. Hagen (64), Marianne Hagen (40) og Mille Hagen Høyeraal (snart 9) Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Sammen med datteren Marianne Hagen (40) og barnebarnet Mille Hagen Høyeraal (snart 9) koser hun seg i vannet uten å ofre parasittene en tanke.

- Hvis valget står mellom å ikke bade eller å få noen små bitt er valget enkelt, sier hun.

1,5 time i vannet Marianne og Mille har nettopp kommet tilbake til Norge etter en fire uker lang ferie i Frankrike. De er enige om at vannet er nesten like varmt på Sognsvann som i Frankrike.

HOPPER I DET: Bjørn Bergholt (25) svømmer ofte i Sognsvann. Foto: Thomas Rasmus Skaug /  Dagbladet
HOPPER I DET: Bjørn Bergholt (25) svømmer ofte i Sognsvann. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke like varmt når du kommer opp av vannet da, men generelt er det deiligere å bade her i Norge, sier Marianne.

Heller ikke Bjørn Bergholt (25) har vært noe særlig bekymret for å bade i Sognsvann i sommer.

UTSLETT: Svømmekløe kan klø voldsomt, og noen opplever å få sterk feber. Foto: Reidar Mehl
UTSLETT: Svømmekløe kan klø voldsomt, og noen opplever å få sterk feber. Foto: Reidar Mehl Vis mer

- Jeg trener til triatlon og har svømt her en del. Som regel svømmer jeg over vannet fire ganger, og da er jeg i vannet i omtrent en og en halv time. Jeg har aldri opplevd å få noe utslett, sier Bergholt.

Han understreker at drakta han svømmer med ikke har noe med frykt for parasitter å gjøre.

- Den hjelper meg holde varmet når jeg er så lenge i vannet. Jeg ser ofte andre bade her, mye barn også, sier han.

Spiser seg inn i huden Svømmekløe, eller cercariedermatitt, er et utslett en kan få etter å ha badet i ferskvannsjøer eller dammer. Parasitten går i utgangspunktet på fugler, men tar innimellom feil og går på mennesker som bader. Utslettet kommer når parasitten gnager seg inn under huden og dør der.

Reidar Mehl var i flere år sjef ved avdelingen for skadedyr ved Folkehelseinstituttet, og har jobbet mye med svømmekløe. 

- Det er tida for svømmekløe nå. Utslettet kan komme opptil en uke etter at du har badet, og har du først fått det, kan det være vanskelig å bli kvitt, forteller Mehl.

Utslettet, som kan klø voldsomt, kan vare i flere uker. Noen opplever å få kraftig feber, mens andre ikke merker så mye.

116 ulike vann Totalt er det rapportert om svømmekløe fra 116 ulike vann i landet. Parasitten finnes i ferskvann hvor det finnes vannlevende fugler og vannsnegler. Sognsvann og Bogstadvannet i Oslo er to vann hvor det har blitt rapportert om svømmekløe nesten hvert år.

I fjor oppfordret Folkehelseinstituttet folk som fikk svømmekløe til å ta kontakt. Selv om ikke like mange har tatt kontakt i år som i fjor, tror de at langt flere enn de som sier ifra blir bitt av parasittene.

- Mange vet ikke helt hva det er. Utslettet kan komme en stund etter at du har badet, så ikke alle setter det i sammenheng med badingen, sier Heidi Heggen Lindstedt ved avdelingen for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media