SÅR SPLID: Det nasjonalistiske flamske partiet Ny flamsk allianse (NVA), som på sikt ønsker uavhengighet for Belgias nordlige region Flandern, ligger an til å bli største parti i det belgiske valget søndag. Foto: REUTERS/Eric Vidal/Scanpix
SÅR SPLID: Det nasjonalistiske flamske partiet Ny flamsk allianse (NVA), som på sikt ønsker uavhengighet for Belgias nordlige region Flandern, ligger an til å bli største parti i det belgiske valget søndag. Foto: REUTERS/Eric Vidal/ScanpixVis mer

Valget øker splittelsen i Belgia

Velgerne har stemt fram politikere som står tvert imot hverandre i spørsmålet om føderasjonens framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Velgerne i Belgias to viktigste regioner har stemt fram politikere som står tvert imot hverandre i spørsmålet om føderasjonens framtid.

Det nasjonalistiske flamske partiet Ny flamsk allianse (NVA), som på sikt ønsker uavhengighet for Belgias nordlige region Flandern, ligger an til å bli største parti i det belgiske valget søndag.

- NVA har vunnet valget i dag. Vi står foran dere med et parti som har vunnet om lag 30 prosent av de flamske stemmene, sa partileder Bart de Wever under valgvaken søndag kveld.

NVA lå da an til å få 29 prosent av stemmene i Flandern, viste prognoser fra fjernsynskanalen VRT.

Antiislamister tilbake Det mer moderate kristeligdemokratiske partiet til avtroppende statsminister Yves Leterme har tapt støtte i denne regionen. Også det fremmedfiendtlige og antiislamske partiet Vlaams Belang har gått tilbake fra forrige valg.

I den fransktalende sørlige regionen Vallonia og i hovedstaden Brussel er det sosialistpartiet PS som har gjort det best med rundt 36 prosent av stemmene, ifølge prognosene. Dette partiet ønsket å styrke føderasjonen Belgia og forstørre den offisielt tospråklige, men hovedsakelig fransktalende hovedstaden.

Yves Leterme leverte inn sin avskjedssøknad i april etter at et mindre flamsk parti trakk seg fra koalisjonen.

Bakgrunnen var strid om de spesielle rettighetene som de fransktalende innbyggerne i hovedstadsregionen nyter godt av.

Koalisjonsforhandlinger Bak striden ligger imidlertid en stadig sterkere konflikt mellom det rike flamsktalende nord og det mindre velstående Vallonia i sør.

Siden det er krav om at regjeringen må bestå av like mange flamske og vallonske medlemmer, ligger det an til tøffe og langvarige forhandlinger om en koalisjon mellom partier fra de ulike regionene.

Foran valget har NVAs leder Bart de Wever sagt at han ikke ønsker å bli statsminister, men han er åpen for deltakelse i en ny regjering.

Leterme vil fortsette å lede et forretningsministerium fram til en ny regjering er på plass.

(NTB)