Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget sett fra Washington

Amerikanske Hanna Rosin er ikke i tvil. Årets presidentvalg i USA har sterkere følelser på begge sider enn på mange år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hanna Rosin (34), journalist i Washington Post, vil de neste ukene være Dagbladets stemme fra den amerikanske valgkampen.

Rosin gleder seg til å sette ord på disse følelsene for Dagbladets lesere.

-  Fantastisk å få dekke en valgkamp som har så opphetede følelser på begge sider, sier hun.

Det er første gang Hanna Rosin dekker et presidentvalg, og hennes oppgave for The Washington Post blir først og fremst å beskrive velgerne i de såkalte svingstatene.

-  Det er disse delstatene som kan avgjøre valget. Selv tror jeg ikke det finnes så mange sving-velgere. De fleste har bestemt seg. Bitterheten startet for fire år siden. Mange mener at valgresultatet i Florida ble avgjort av Høyesterett. At presidentvalget ble stjålet. Det var da følelsene ble satt i sving. Og det er disse følelsene som nå har vokst i styrke på begge sider, sier hun.

-  Aldri har frontene stått så steilt mot hverandre. Folk som tidligere stilte seg likegyldig til presidentvalg, er nå meget engasjerte. Bush-hatet er enormt og begge sider i valgkampen gjør krav på sannheten. For oss som tar et skritt tilbake og betrakter begge leirer, er det nesten vanvittig å se hvordan det samme faktagrunnlaget kan brukes på helt forskjellig måter. Og med like stor overbevisning, sier hun.

-  Og skittkastingen blir den verste på mange år?

-  Absolutt. Nå blir det bare verre og verre, sier Hanna Rosin.

Drømmen

Hanna er den amerikanske drømmen. Som femåring kom hun fra Israel til USA sammen med sin mor, far og eldre bror. Familien flyttet inn i bydelen Queens i New York, og faren skaffet barna muligheter til utdanning ved å kjøre taxi.

-  Det gjør han ennå, sier Hanna.

Hun avsluttet sin utdanning ved Standford-universitetet i California i 1991 med sammenliknende litteratur som hovedfag. Deretter tilbrakte hun et år i Israel hvor hun begynte som frilansjournalist. Hun begynte for fem år siden å arbeide i The Washington Post. Tidligere arbeidet hun i det politiske ukemagasinet The New Republic, herrebladet GQ (Gentlemens Quartly) og skrev en politisk spalte for New York Magazine. Hanna Rosin har også hatt oppdrag for New York Times og The New Yorker.

Hanna er gift med David Plotz som er redaktør i nettavisa Slate.com og de to barna deres Noa(3 1/2) og Jacob(1) har like godt fått etternavnet Rosinplotz.

I The Washington Post har Hanna Rosin blant annet hatt religion og immigrasjon som spesialfelt. Særlig har hun konsentrert seg om de evangeliske kirkesamfunnene som er en viktig base for president George W. Bush.

-  Jeg tror et av Kerrys problem er at han ikke er religiøs nok for det store velgerflertallet, sier hun.

Spennende saker

-  Hvilke saker synes du så langt har vært spennende å dekke i denne valgkampen?

-  Howard Deans valgkamp i primærvalget var meget interessant. Det var en genuin, radikal grasrotbevegelse full av unge, engasjerte mennesker inntil den døde ut. Men det var flott å være vitne til så lenge det varte. Jeg har også skrevet mye om den militære kulturen det siste året. Stresset som familier med sønner og døtre i Irak lever under har gjort stort inntrykk. Politiseringen av gamle Vietnam-veteraner er også lærerikt for den unge genrasjonen i USA, sier Rosin.

SKRIBENT: Den amerikanske journalisten Hanna Rosin (34) dekker det amerikanske presidentvalget for The Washington Post, tar seg av to små barn og setter ord på de opphetede følelsene hos amerikanske velgere for Dagbladet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media