DET STORE VALGET: I morgen må britene bestemme seg om de skal stemme på statsminister Gordon Brown, Liberaldemokratenes Nick Clegg eller de konservatives David Cameron. Foto: SCANPIX
DET STORE VALGET: I morgen må britene bestemme seg om de skal stemme på statsminister Gordon Brown, Liberaldemokratenes Nick Clegg eller de konservatives David Cameron. Foto: SCANPIXVis mer

Valget som kan kaste Storbritannia ut i kaos

I morgen er det skjebnevalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dagen før valget som kan forandre Storbritannia, er det lite på meningsmålingene som tyder på at statsminister Gordon Brown kan fortsette å bo i Downing Street 10.

De konservative med David Cameron har fremdeles et forsprang, mens Liberaldemokratene og regjeringspartiet Labour kniver om andreplassen.

Både de to store partiene og britiske medier kommer med sterke advarsler overfor velgerne om hva som vil skje dersom det blir såkalt «hung parliament» etter morgendagens skjebnevalg.

Stor usikkerhetDa er det ingen av partiene som får flertall, og tanken på et slikt uavklart scenario skaper stor usikkerhet.

- Et parlament der ingen har flertall, der det sannsynligvis må dannes en koalisjon eller en pakt, vil resultere i en svak administrasjon, avtaler som inngås på bakrommet og lyssky kompromisser, skriver Daily Mail.

Avisa bruker ord som «katastrofe» og «et lammet Storbritannia» for å betegne en situasjon landet ikke har vært i siden 1974. Da forsøkte den konservative Edward Heath å danne koalisjon med Liberaldemokratene.

- Britene er ikke vant til dette. De er ikke vant til å tenke koalisjoner. Nå er de i en situasjon med stor usikkerhet rundt hva som skjer med økonomien og valutaen, sier førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Dagbladet.

Tid for endringOgså en rekke andre medier vier plass til å forklare hva konsekvensene vil bli dersom ingen av partiene får flertall.

Avisa Independent mener landet må gripe den historiske anledningen til å endre valgsystemet, som favoriserer de konservative og arbeiderpartiet.

- Det er på tide å endre vårt råtne valgsystem og levere ny politikk, skriver avisa.

Innad i arbeiderpartiet har det tilsynelatende vært full splittelse i innspurten av valgkampen.

SplittelseI en situasjon der de ser ut til å tape, har flere Labour-ministre bedt tilhengere av Liberaldemokratene om å stemme taktisk på Labour, i kretser der det er jevnt med de konservative og Liberaldemokratene uansett ikke har sjanser til å vinne.

Nå har både Brown og tidligere statsminister Tony Blair sagt klart og tydelig ifra om hva de mener.

- Det er enkelt. Stem på det du tror på. Hvis du synes politikken deres er god, stem på dem, men hvis ikke, ikke gjør det, sier Blair til avisa The Guardian.

Der går Blair hardt til angrep på Liberaldemokratene og deres leder Nick Clegg, som har fått uventet mye oppslutning under denne valgkampen.

- Det er gammel politikk forkledd som ny, sier Blair.

Ikke gitt oppSelv om dette har vært en valgkamp der Brown har kjempet i motbakke, tror ikke Storbritannia-eksperten at statsministeren og partiet har gitt opp.

Brown kommer i første rekke til å reise til industribyene, for å få arbeiderklassen til stemmelokalene igjen.

- I mange av kretsene er det fortsatt svært jevnt, og det skal ikke så mange stemmer til for at det skal vippe i deres favør, sier Mustad.

- Nå gjelder det å mobilisere alle velgerne som sitter på gjerdet og ennå ikke har bestemt seg, de som vanligvis sitter hjemme på valgdagen, samt de som til nå har sagt at de vil stemme på Liberaldemokratene, men som kanskje vil føle seg mer forpliktet til å stemme på ett av de store partiene, sier han.

I løpet av dagen skal alle de tre kandidatene avslutte den 36 timer lange valgkampinnspurten. Mustad mener Cameron virker sprekere enn tidligere i valgkampen, Clegg er den som har flest tilhørere på arrangementene, mens Brown virker sliten.

Utover dagen kommer de siste meningsmålingene før valglokalene stenger i morgen.

Råtipset- Har du et råtips før morgendagens valg?

- Jeg tror det blir en konservativ mindretallsregjering, og det kan bety kaos. Det vil si at vi ikke får se den neste statsministeren rulle opp Downing Street, og at det blir forhandlinger.

Slike forhandlinger kan komme til å vare i flere dager, men bør være i havn før 25. mai, da dronningen skal holde sin tale, melder BBC.

DESPERAT OG NEDLATENDE: Foto: AFP PHOTO/Leon Neal/SCANPIX
DESPERAT OG NEDLATENDE: Foto: AFP PHOTO/Leon Neal/SCANPIX Vis mer