ANSPENT: På tross av bombeangrep og trusler bruker mange stemmeretten i Irak i dag, som her i Basra. Alle blir kroppsvisitert før de ankomer stemmeurnene. Foto: ESSAM AL-SUDANI / AFP / SCANPIX
ANSPENT: På tross av bombeangrep og trusler bruker mange stemmeretten i Irak i dag, som her i Basra. Alle blir kroppsvisitert før de ankomer stemmeurnene. Foto: ESSAM AL-SUDANI / AFP / SCANPIXVis mer

Valget startet med bomber og raketter

Blodig dag under skjebnevalg i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En rekke eksplosjoner og granatnedslag markerte åpningen av søndagens valg på ny nasjonalforsamling i Irak.

Minst fire mennesker ble drept og åtte ble såret da et bolighus nord i Bagdad ble sprengt i lufta i morgentimene søndag. Det skal ha blitt brukt dynamitt til å sprenge huset, men så langt er det uvisst hvorfor nettopp denne boligen ble angrepet.


Tolv personer mistet livet og åtte ble såret i en eksplosjon i en bygning et annet sted i Bagdad.


Granat ved valglokaleFlere raketter, granater og bomber rammet også Bagdads strengt bevoktede grønne sone på valgdagen, og også fra andre deler av landet ble det meldt om angrep og voldshandlinger.


I landsbyen Baiji, 180 kilometer nord for Bagdad, ble minst tre mennesker ble såret da granater slo ned ved et valglokale.


Nærmere 19 millioner irakere har stemmerett i valget på ny nasjonalforsamling, som blir imøtesett med stor spenning.


.Rundt 6.200 kandidater og et vell av partier og valgallianser kjemper om de 325 plassene, og mange frykter at valget skal få den religiøst motiverte volden i landet til å blusse opp igjen.


Al-Qaida-truslerAl-Qaida har truet med å sabotere valget, men har begrenset støtte blant sunnimuslimene.

En stor del av den sunniarabiske minoriteten, som bokottet forrige valg, ventes denne gangen å delta, selv om hundrevis av sunnikandidater ble nektet å stille til valg som følge av bånd til Saddam Husseins gamle regime.


Valgkampen har vært preget av voldshandlinger, og lørdag ble fire mennesker drept og over 50 såret av en bilbombe i Najaf.


(NTB)