Valget verden vil få merke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Med høy personlig popularitet og stor innsats i valgkampen klarte president George Bush å bryte tendensen til at partiet som har vunnet Det hvite hus, taper plasser i de to kamrene i Kongressen i det etterfølgende mellomvalget. Presidenten har drevet en intens valgkamp og bedt velgerne i delstater der utfallet var usikkert om å «sende meg noen allierte». For presidenten sto valget om kontrollen over begge kamrene i Kongressen, men særlig over Senatet. Presidentens ganske radikale innenrikspolitikk i de første hundre dagene etter at han tok over makta, fikk senator James Jeffords fra Vermont til å forlate presidentens parti, og i stedet stemme med demokratene. Nå har Bush vunnet tilbake det tapte, og det republikanske partiet har full kontroll i Washington. Det kommer verden til å få merke.
  • President George Bush innledet sin presidentperiode med å øke avstanden mellom USA og landets allierte i Europa ved å trekke USA fra Kyoto-prosessen, si opp den såkalte ABM-avtalen og for første gang i historien trekke USA fra en underskrevet traktat, om den permanente internasjonale straffedomstolen. Terrorangrepene mot USA 11. september i fjor sluttet rekkene på nytt, og NATO tok for første gang i bruk artikkel 5 i Atlanterhavspakten, som gjør USAs forsvar mot terror til en forpliktelse også for alle andre NATO-land.
  • Etter at Taliban-regimet i Afghanistan var fordrevet, økte splittelsen mellom USA og Europa på nytt fordi president Bush vil føre krig for å fjerne Saddam Hussein fra makta i Irak. Mellomvalget i USA fører til at presidenten kan fortsette den amerikanske alenegangen som han har fulgt etter terrorangrepene, uten å få motstand i Kongressen. Det er gradvis blitt klart at president Bush har satt seg fore å erstatte den skjøre internasjonale rettsordenen som er bygd opp, traktat for traktat etter krigen, med et system der USA bruker sin overveldende militære styrke til å avgjøre internasjonale konflikter og tvister til sin fordel.