Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Valget vil ikke endre amerikansk utenrikspolitikk

USAs ambassadør til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs ambassadør i Norge, Ben K. Whitney, møtte representanter for norsk presse i ettermiddag for å kommentere resultatene fra det amerikanske valget.

Han understreker at selv om demokratene nå har flertall i representantenes hus, vil ikke dette endre amerikansk utenrikspolitikk i særlig grad:

- Man skal ikke overvurdere endringene som kommer. Presidenten har i henhold til vår konstitusjon kontroll over utenrikspolitikken. Bush var president i går, og han vil fortsatt være det i morgen, sier Whitney til Dagbladet.no.

Ambassadøren sa at demokratenes seier først og fremst vil kunne endre amerikansk innenrikspolitikk, i og med at representantenes hus har kontroll over de amerikanske budsjettene. Dessuten er det ikke så stor forskjell på partienes syn på for eksempel krigene i Irak og Afghanistan. Han sa også at det er mer vanlig at regjering og kongressen er delt mellom partiene, enn ikke:

- 20 av de siste 30 år har vi hatt delt myndighet, det er ikke noe nytt i vårt system, påpeker Whitney.

- Ville ha endring

Det er i ettermiddag fremdeles usikkert om demokratene eller republikanerne får flertall i Senatet. Svært få stemmer skiller i de to statene Montana og Virginia, og opptellingen er ennå ikke klar.

Whitney mener det er skandalene som har rammet fremfor alt republikanske kandidater, i tillegg til krigen i Irak, som har vært de viktigste sakene.

image: - Valget vil ikke endre amerikansk utenrikspolitikk

- Folk ville ha endring. Det var republikanere som skuffet velgerne, gjennom de skandalene som ble avdekket. Irak var også et viktig tema. Men det er i tillegg en lang rekke regionale og lokale spørsmål som førte til at demokratene gikk fram, sier han.

Selv har ambassadøren vært en aktiv republikaner i tiden før han ble diplomat. Og i USA er ambassadørpostene ofte langt mer politisk farget enn de er her i Norge.

Whitney hevder han ikke er opptatt av politikk på partinivå lenger, og var nøye med å nedtone alle former for politiske sympatier overfor pressen i dag.

- Min reaksjon er irrelevant, og jeg må være forsiktig - for jeg er ikke politiker. Den største vinneren av alle er demokratiet. Vi har et system jeg er stolt av, der man kan kaste folk hvis man ikke er fornøyd med dem. Ikke alle i verden har dette, sier Whitney.

- Ytringsfrihet

Den amerikanske valgkampen har vært full av anklager, og er på mange måter «skitnere» enn det man er vant til i Norge. Whitney mener det henger sammen med amerikanernes sterke tro på ytringsfrihet.

- Retorikken i kampanjene kan være skarp. Det amerikanske demokratiet er sterkt og livlig. Vi tror på ytringsfrihet, til og med i den grad at noen kan bli støtt av det som sies, hevder han.

DIPLOMATISK: USAs ambassadør i Norge, Ben K. Whitney, ville ikke kommentere om han selv, som tidligere aktiv republikaner, var skuffet over valgresultatet. - Den største vinneren av alle er demokratiet, sier han til Dagbladet.no.
- VIL IKKE ENDRES: Amerikansk utenrikspolitikk er i presidentens hender, og vil fortsatt være det, påpekte ambassadøren i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!