Valgets kval

Har du mest lyst til å stemme blankt i dag? Fortvil ikke - slik finner du ditt parti. 10 gode grunner til å stemme Politikernes siste SMSer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FØLG VALGET PÅ DAGBLADET.NO
Dagbladet.no gir deg løpende oppdateringer gjennom hele valgdøgnet. Du får resultatene med en gang de kommer inn fra valgkretsene. Logg på i kveld for et alternativ til tv-dekningen!.

Har du mest lyst til å sitte hjemme i dag og la andre gjøre jobben. Det er ikke nødvendigvis en god ide å la være å stemme, her er 10 gode grunner til å stemme. Men det kan være vanskelig å orientere seg i en skog av politikerdebatter, reklamekampanjer og meningsmålinger. De fleste partiene er enige om at vi skal ta bedre vare på de eldre og satsing skolen. Men så da? Vi har forsøkt å samle enkel og oversiktlig informasjon som kan gi deg en pekepinn på hva som skiller de forskjellige partiene.

Arbeiderpartiet

Jens Stoltenberg og Ap kom godt i siget mot slutten av valgkampen. Stikkordsmessig vil Ap ansette flere innen eldreomsorgen, men vil ikke ha en lovbestemt minstebemanning på institusjoner for eldre, eller konkurranseutsetting av eldreomsorgen. De vil ha lengre skoledager og flere timer norsk på skolen. De er for å innføre eiendomsskatt i flere kommuner, blant annet Oslo. I likhet med de fleste partier vil de fortsatt selge øl og rusbrus i butikkene.

Nettmøte med Jens Stoltenberg

Les mer på Arbeiderpartiets hjemmeside

Høyre

«Mer igjen for pengene» lover Høyre i årets valgkamp. Også Høyre vil ha flere ansatte i eldreomsorgen men avviser lovfestet minimumsbemanning på sykehjemmene. De er for konkurruanseutsetting og har allerede flere forsøk bak seg i blant annet Oslo. Lengre skoledager og bedre skolebygg er noe av oppskriften for å bedre skolene. Høye avviser eiendomsskatt i alle kommuner, og mener det er mulig gi både skattelette og bedre velferd samtidig. Rusbrus og øl i butikkene som i dag.

Nettmøte med Jan Petersen

Les mer på Høyres hjemmeside

Fremskrittspartiet

Carl I. Hagen har kjørt store deler av valgkampshowet på egenhånd, bare lett hjulpet av en slagkraftig Martin Schanche. FrP vil at eldreomsorgen skal finansieres statlig gjennom trygdekontorene og la pengene følge de eldre. De vil også ha lovfestet minstebemanning på sykehjem. FrP vil ha lesetrening fra første klasse, og ordenskarakterer fra 3. klasse. Partiet er i mot eiendomsskatt, og vil at rusbrus og øl fortsatt skal selges i butikkene. Partiet mener Norge har råd til både skattelette og bedre velferdstjenster.

Nettmøte med Siv Jensen

Les mer på Frps hjemmeside

SV

Kristin Halvorsen måtte unnskylde seg med at hun hadde tatt for mye Møllers Tran i begynnelsen av valgkampen. Etter det har hun hatt mye medgang. gså SV vil ha flere ansatte i eldreomsorgen, men går i mot lovfestet minstebemanning. SV er i mot konkurranseutsetting av eldreomsorgen. Partiet vil ha lengre skoledager, bedre skolebygg og nok lærere. SV går inn for eiendomsskatt, og vil at rusbrus og øl fortsatt skal selges i butikker. Partiet velger mer velferd framfor skattelette.

Nettmøte med Kristin Halvorsen

Les mer på SVs hjemmeside.

Venstre

Først mot slutten av valgkampen slapp Lars Sponheim til. Han vil ha arbeidsinnvandring for å bedre bemanningen i eldreomsorgen, han er i mot lovbestemt minstebemanning. Venstre er åpne for konkurranseutsetting. Partiet mener lengden på skoledagen må bestemmes lokalt. Det samme må eiendomsskatten, men de fleste Venstrelag er imot. Øl og rusbrus bør selges fra butikk. Venstre går inn for både skattelette og bedre velferdsordninger.

Nettmøte med Lars Sponheim

Les mer på Venstres hjemmeside

Kristelig Folkeparti

Det har handlet om mye annet enn politikk for KrF denne valgkampen. Medhaugsaken har tatt mye tid for partiledelsen. Partiet vil gi mer penger til kommunene for å bedre eldreomsorgen, men går ikke inn for lovbestemt minimumsbemanning. En forsiktig konkurranseutsetting er greit, mener KrF. Skoledagen bør bli litt lengre, men de går imot heldagsskolen. Kommunene bør få bestemme eiendomsskatt selv, men vil fase den ut etterhvert. Rusbrus og øl-salg har ingenting i butikkene å gjøre mener partiet, som vil gi skattelette til næringslivet og velferd til folket.

Nettmøte med Valgerd Svarstad Haugland

Les mer på Kristelig Folkepartis hjemmeside

Senterpartiet

Det måtte en rusbrusdebatt til for å plassere Senterpartiet i valgkampen. Åslaug Haga kom på banen med anklager om at KrF gjorde ungdom rusavhengige. Ellers vil Sp gi mer penger til kommunene for å bedre eldreomsorgen, men går i mot lovfestet minstebemanning. De er imot konkurranseutsetting. Skoledagen bør være like lang som i dag, men lærerne bør bli flinkere. Eiendomsskatt er Sp i mot, kommunene bør få større andel av skatteinntektene. Rusbrus bør selges på polet, mens kommunene selv skal avgjøre hvem som skal få selge øl. Partiet prioriterer velferd framfor skattelette.

Nettmøte med Åslaug Haga

Les mer på Senterpartiets hjemmeside

(Kilder: NTB, VG)