Valgets kval

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rødt eller blått, gult eller grønt. Sosialistisk, liberalt eller borgerlig. Ikke vet jeg hva som er best, og egentlig tror jeg ingen vet det.

Eller spør man politikere, så sitter de alle på fasiten. Det er det som er pokker’n! Ingen kan si hva som er best. Egentlig. Men det jeg vet, er at jeg uansett skal stemme. I motsatt fall, om jeg lar hver å stemme, har jeg meg selv å takke når politiske vedtak blir gjort i strid med mine ønsker. Ikke slik å forstå at politikere er veldig forutsigbare eller 100 % til å stole på, men da bidrar man i alle fall etter beste evne. Man stemmer. Man bidrar til å ivareta det levende demokratiet vi faktisk har. Og det må man vel kunne forlange av alle stemmeberettigede?

Jeg skriver dette slik fordi jeg hører en del som er ganske likegyldig til fylkes-, kommune- og ordførervalget, - de har ikke greie på politikk, sier de. Og den naturlige konsekvensen for dem da, blir ”sofademokratene”. – De lar være å stemme. Og et så grenseløst lite gjennomtenkt resonnement provoserer meg; De gidder ikke å forsøke og forstå! De lener seg tilbake og lar andre bestemme, - og dyrker sin oppgitthet over dårlig politisk innsikt.

Det koster svært lite å gjøre seg opp en mening om hvem og hva man tror man tror på, - og finner man i ettertid ut at man tok feil, ja så er det lov å angre bittert og irritere seg grenseløst over det. Og det er helt i orden. Det er lov å gjøre en feil! Da har man i alle fall forsøkt å bidra med sin stemme, og man kan bestemme seg for aldri mer stemme den kandidaten eller det partiet inn i posisjoner. Det i seg selv syntes jeg er positivt. Det er en spire til engasjement.

Stemmer man ikke ved valg, så må man også stilletiende akseptere alle de politiske beslutninger og disposisjoner som blir gjort frem til neste valg, uten å klage på konsekvensene. – Muligheten til å påvirke valget var der, men fordi du ikke gadd å benytte muligheten når du hadde den, ja så kan du ikke forvente å bli tatt på alvor senere.

Gjør deg den umaken det måtte være for deg – finn ditt parti og din kandidat, - og stem.

Godt valg!