Valgets seierherrer jages på flukt

DILI (Dagbladet): Frigjøringsbevegelsen vant en overlegen seier ved folkeavstemningen i Øst-Timor, men prisen er høy: Den pro-indonesiske militsen tar nå en grusom hevn, og forsøker å kaste Øst-Timor ut i borgerkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele 78,5 prosent av befolkningen stemte for full selvstendighet og forkastet forslaget om begrenset selvstyre. I Øst-Timors hovedstad Dili svarer den tapende militsen med ville herjinger.

Massive angrep mot befolkningen blir nå gjennomført i store deler av landet.

Det er kontinuerlig skyting i Dili. Trolig ønsker militsen å provosere frigjøringsgeriljaen til en motaksjon, og på den måten utløse en borgerkrig.

Flere observatører krever nå at FN må sette inn en fredsbevarende styrke for å hindre et nytt folkemord.

Ved en politisperring like utenfor et av byens hoteller kjører en konvoi med tungt væpnede militssoldater forbi. Et skudd går av. Og ett til. Politiet løfter ikke våpnene, men ber oss løpe tilbake til hotellet. Et femtitalls journalister og observatører løper i panikk opp trappene og søker tilflukt på taket av hotellet. Militsene trekker seg tilbake. For hvor lenge?

Panikken har spredd seg både blant befolkningen, FN og journalister i Dili. Den gjenværende delen av befolkningen søker tilflukt på steder hvor de tror de er tryggere, blant annet i kirker og i FNs hovedkvarter.

Det finnes ingen beskyttelse. De indonesiske myndighetene har fullstendig sviktet sitt ansvar for sikkerheten i Øst-Timor.