Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valgfarse mens Assad truer våpenhvilen

Assad fikk nesten 90 prosent av stemmene i dagens valg.

KAN DET STEMME? Syrias President Bashar al-Assad stemmer sammen med sin kona Asma i sentrum av Damaskus. Foto: REUTERS/SANA/Scanpix
KAN DET STEMME? Syrias President Bashar al-Assad stemmer sammen med sin kona Asma i sentrum av Damaskus. Foto: REUTERS/SANA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget ble holdt i de på forhånd regime-kontrollerte områdene, og for alle andre enn diktator Bashar al-Assad og hans støttespillere er valget en farse.

«Valget» gir Assad en ny sju-års periode som syrisk president.

Feiret seieren Etter at valgresultatet ble kunngjort i ettermiddag, var det feiring med skuddsalver og applaus i sentrale deler av Damaskus, melder telegrambyrået AP. Noen brøt ut i taktfaste rop: «Med våre sjeler, med vårt blod, vi ofrer oss for deg, Bashar». Høyesterett melder at valgdeltakelsen var på 73,42 prosent, og at det ble avgitt mer enn ti millioner stemmer.

Assads seier var på 88,7 prosent av stemmene. For første gang hadde han motstandere. Men det var ikke snakk om noen reell motstand. Verken Hassan al-Nouri og Maher Hajjar tilhører den egentlige opposisjonen. De er regimets menn, for anledningen utkledd som «opposisjon».

Sitter sikrere Valget er en del av regimets propaganda, og det forteller oss av Bashar ikke har noen planer om å trekke seg, slik den egentlige opposisjonen krever, etter en krig som etter de mest troverdige estimatene har kostet 470 000 mennesker livet. Dagens valg er ment å gi legitimitet til Assads fortsatte krav på å styre Syria foran fredsforhandlingene som starter igjen i Geneve fredag.

Fra Beirut i nabolandet Libanon kritiserte utenriksminister John Kerry valget. Han sa:

- Ingenting er forandret fra dagen før valget, ingenting. Konflikten er den samme, terroren er den samme, drepingen er den samme, sa Kerry.

Den syriske regjeringshæren, støttet av russisk flyvåpen, har vist seg som den klart sterkeste parten i den syriske borgerkrigen de siste månedene. Da partene ble enige om en våpenstillstand, som ikke inkluderte de ekstreme islamistene i Den islamske staten (IS) og Al-Nusra fronten, i forrige måned, var det i håp om at de andre krigførende partene skulle forhandle om en politisk løsning.

Går mot Aleppo? I mellomtida har imidlertid både syriske militære kilder og regjeringskilder sagt at de sammen med russiske luftstyrker skal ta Aleppo, Syrias kanskje aller mest sønderskutte by. Resultatet ev dagens «valg» vil trolig gi en regjeringsoffensiv mot Aleppo større legitimitet, i regimets øyne.

Trolig vil dagens «valg» også svekke russernes vilje til å ofre Assad i en fredsprosess. Russland har flere ganger antydet at de kan være villige til å ofre Assad etter en overgangsperiode. Samtidig har russiske ledere sagt at det er opp til det syriske folk å bestemme hvem som skal være dets leder. Fra et russisk perspektiv er det trolig akkurat det syrerne bestemte i dagens valg.

Hele Norges coronakart