Valgfarse mens Assad truer våpenhvilen

Assad fikk nesten 90 prosent av stemmene i dagens valg.

KAN DET STEMME? Syrias President Bashar al-Assad stemmer sammen med sin kona Asma i sentrum av Damaskus. Foto: REUTERS/SANA/Scanpix
KAN DET STEMME? Syrias President Bashar al-Assad stemmer sammen med sin kona Asma i sentrum av Damaskus. Foto: REUTERS/SANA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Valget ble holdt i de på forhånd regime-kontrollerte områdene, og for alle andre enn diktator Bashar al-Assad og hans støttespillere er valget en farse.

«Valget» gir Assad en ny sju-års periode som syrisk president.

Feiret seieren Etter at valgresultatet ble kunngjort i ettermiddag, var det feiring med skuddsalver og applaus i sentrale deler av Damaskus, melder telegrambyrået AP. Noen brøt ut i taktfaste rop: «Med våre sjeler, med vårt blod, vi ofrer oss for deg, Bashar». Høyesterett melder at valgdeltakelsen var på 73,42 prosent, og at det ble avgitt mer enn ti millioner stemmer.

Assads seier var på 88,7 prosent av stemmene. For første gang hadde han motstandere. Men det var ikke snakk om noen reell motstand. Verken Hassan al-Nouri og Maher Hajjar tilhører den egentlige opposisjonen. De er regimets menn, for anledningen utkledd som «opposisjon».

Sitter sikrere Valget er en del av regimets propaganda, og det forteller oss av Bashar ikke har noen planer om å trekke seg, slik den egentlige opposisjonen krever, etter en krig som etter de mest troverdige estimatene har kostet 470 000 mennesker livet. Dagens valg er ment å gi legitimitet til Assads fortsatte krav på å styre Syria foran fredsforhandlingene som starter igjen i Geneve fredag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer