Valgflopp for Le Pen i Marseille

Jean-Marie Le Pens opptur kan ha snudd. Den mørkeblå kandidatens eneste valgmøte før presidentvalget søndag ble en flopp. Halvparten av setene i Palais des Sports i Marseille sto tomme i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marseille-møtet var presidentkandidatens eneste velgermøte før andre runde av presidentvalget søndag, hvor han møter Jacques Chirac. Men Le Pen klarte bare å trekke drøyt 2.500 mennesker til møtet i millionbyen, hvor han vant første runde av valget med 23 prosent av stemmene.

1.500 politifolk passet på, pluss Nasjonal Fronts egne vakter, og det betydde at det gikk ca. to tilhørere per. politimann. Det kraftige regnværet forklarte trolig noe av det elendige oppmøtet - også de tillyste demonstrasjonene ble kraftig redusert.

I Marseille kom Le Pen med nye sterke angrep på rivalen Chirac, som han har betegnet som «forræder», «rasist» og «gudfaren til politisk korrupsjon».

Stedet for Le Pens eneste velgermøte var selvsagt valgt med omhu: Frankrikes nest største by er en smeltedigel av ulike nasjonaliteter. Som sørlig havneby med kort avstand til Nord-Afrika har den en stor muslimsk innvandrerminoritet. Her har høyreekstremistens innvandringsfiendtlige budskap stort gjennomslag.

Øl og flagg

Det var mest menn blant publikum i Palais des Sports, og mange av dem var eldre mennesker. Noen kom med en ølboks i hånda og var forberedt på en feststund. I inngangsdøren delte Le Pens folk ut gratis franske flagg og plakater til publikum - slikt gjør seg godt på fjernsyn.

- Det er venstrevridde journalister som har tegnet et bilde av Le Pen som fascist. Det er helt feil. Men han er en god nasjonalist, mener Pierre Durand (20) og Marc Abrun (22), som har kjørt i buss i flere timer for å se Le Pen.

Motvind

Le Pen har kjempet de siste dagene av valgkampen i motvind. 73-åringen gikk på et knusende nederlag i kampen om den største folkelige mobilisering i Paris 1. mai. Ifølge fransk politi var minst 1,3 millioner samlet til protest over hele Frankrike mot Le Pen, og 400.000 bare i Paris. Selv samlet han bare 10-20.000 tilhengere til feiring av Jeanne D'Arc.

Meningsmålingene gir ikke den tidligere fremmedlegionæren den minste sjanse i valget mot konservative Jacques Chirac søndag. Den siste målingen i Le Figaro gir ham 19 til 26 prosent av stemmene, mot Chiracs 74 til 81.

Kritisk innvandrer

I middelhavsbyens innvandrerbydeler, som i La Castellane hvor fotballstjernen Zinedine Zidane vokste opp, var oppslutningen om Le Pen enda større enn 23 prosent. Mange av innvandrerne her har nemlig ikke stemmerett.

- Forklaringen på Le Pens vekst er at venstresiden har nektet å diskutere problemene innvandringen har skapt, sier den arbeidsledige fransk-algerieren Salah Mezouar, som NTB møter i byens typiske araberbydel Cours Belzunce.

Den reflekterte 50-åringen er født i Algerie, men har bodd halve livet i Frankrike.

- Hver gang noen av de moderate konservative har kritisert arabere for at de ikke ønsker å integrere seg i Frankrike eller respektere fransk kultur, er de blitt beskyldt for rasisme av sosialistene. Dermed er det aldri blitt en skikkelig debatt om problemene innvandringen skaper i Frankrike, sier den arbeidsledige kelneren.

Ikke bare Le Pen har hatt suksess i Marseille. Kommunistene i LCR fikk 4,5 prosent av stemmene, nesten en tidobling siden forrige gang partiet i stilte i 1974.

- Jeg tror vi hadde suksess fordi de opprinnelige hovedutfordrerne Jospin og Chirac er to teknokrater som fører samme politikk og som ikke engang hadde en skikkelig debatt i valgkampen. Vi er et tydelig alternativ, sier den lokale LCR-talsmannen Christophe Barnier til NTB.

(NTB-Bård Idås)

<B>MOTVIND: Jean-Marie Le Pens opptur kan ha snudd.<BR> Foto: AP/Lionel Cironneau
<B>MISFORNØYD: Mørkeblå Le Pens eneste valgmøte før presidentvalget søndag ble en flopp.<br>Foto: AP/Jerome Delay
<B>HALVFULL SAL: 1.500 politifolk passet på, pluss Nasjonal Fronts egne vakter, og det betydde at det gikk ca. to tilhørere per. politimann på kveldens valgmøte. <br> Foto: AP/Lionel Cironneau