Valgforsker: - Bortkastet stemme

En stemme på partiet Pasientfokus var bortkastet, mener valgforsker.

KOM INN: Irene Ojala, 1.kandidat for Pasientfokus, Finnmark kom inn på Stortinget. Foto: Laila Kolostyak / NTB
KOM INN: Irene Ojala, 1.kandidat for Pasientfokus, Finnmark kom inn på Stortinget. Foto: Laila Kolostyak / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Irene Ojala kom overraskende nok inn på Stortinget fra Finnmark, for det nyopprettede partiet Pasientfokus.

Partiets viktigste, og så langt eneste, sak er sykehus i Alta.

- Det er en helt bortkastet stemme, sier Svein Erik Tuastad, valgforsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

- Pasientfokus får ingen makt. Hvis lokalpartiene i Alta, som Ap lokalt, mener noe annet enn at det bør bli sykehus i Alta, så sier de det til sine representanter, som vil stemme imot, sier Taustad.

- En utvikling

Irene Ojala mener framtida vil vise om partiet får gjennomslag for sykehus i Alta.

- De etablerte partiene bør ta inn over seg det som skjer. At Pasientfokus kom inn på Stortinget, viser at demokratiet har tatt en annen retning. Det er gått fra å være et partidemokrati til å bli et folkedemokrati. Som valgforsker bør Taustad ta det inn over seg, hvis ikke er han ikke mer enn en spåmann, sier hun på telefon til Dagbladet.

Video not found
- FLERE REAGERER: På MDGs valgvake avslører våre reportere dagens meny, men en ting skiller seg ut. Video: Dagbladet TV Vis mer

Da de første prognosene kom mandag kveld, sa Ojala dette til NRK.

- Vi ønsker at Alta skal få fødeavdeling, akuttavdeling og geriatri, og at Kautokeino skal få Alta som lokalsykehus og en beredskapsflyplass. Og i tillegg ønsker vi at det skal utvikles mye mer teleteknologiske løsninger for alle legekontor i Finnmark, slik at pasientene slipper å reise langt.

ETT MANDAT: Stortingsvalget 2021 kunne by på et par overraskelser. Vis mer

Lokal oppslutning

Pasientfokus fikk 13,1 prosent oppslutning i Finnmark og 41,6 prosent i Alta. 4908 stemmer totalt ligger bak Pasientfokus' mandat fra Finnmark.

Til sammenlikning er det 36 991 stemmer bak hvert mandat fra MDG. Det er 7,5 ganger flere stemmer enn det som fikk Pasientfokus inn på Stortinget.

FØRSTEAMANUENSIS: Svein Erik Tuastad, Universitetet i Stavanger.
FØRSTEAMANUENSIS: Svein Erik Tuastad, Universitetet i Stavanger. Vis mer

Partiet Demokratene har fått over seks ganger så mange stemmer som Pasientfokus' knappe 5000, uten å komme inn på Stortinget. Pensjonistpartiet er over fire ganger så stort, også de uten representanter. Partiet De Kristne og Industri- og Næringspartiet har fått omkring dobbelt så mange stemmer som Pasientfokus i Stortingsvalget.

I Altas nabokommune Kautokeino ble også Pasientfokus største parti. 413 stemmer i var nok til 29,8 prosent oppslutning i Norges største kommune i areal.

- Finnmark er det fylket man trenger færrest stemmer for å komme inn. Det er lett i antall stemmer å få et mandat fra Finnmark, sier førsteamanuensis Tuastad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer