- VIL IKKE TAPE OPPSLUTNING  : Valgforskerne Anders Todal Jenssen og Hanne Marthe Narud mener enkelskandaler ikke påvirker oppslutningen til politiske partier. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- VIL IKKE TAPE OPPSLUTNING : Valgforskerne Anders Todal Jenssen og Hanne Marthe Narud mener enkelskandaler ikke påvirker oppslutningen til politiske partier. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Valgforsker advarer mot oppfølgerskandaler

- Langt farligere enn enkelthendelser, sier Todal Jenssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld ble Venstres nestleder Helge Solum Larsen siktet for voldekt av ei 17 år gammel jente i partiets ungdomsparti, Unge Venstre.

Flere valgforskere har forsøkt å tolke hvordan slike episoder påvirker oppslutningen. Konklusjonen fra flere Dagbladet har snakket med i kveld er at den ikke gjør det, så lenge det er snakk om enkeltepisoder.

- Men sekundærskandaler er langt farligere enn primærskandalene. Ta for eksempel saken med Clinton. Én ting er at han hadde sex med en av sine sekretærer. Men senere var han så dum at han løy om det under ed. Det er bare en av flere varianter der man prøver å bortforklare som ikke lønner seg, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

Etter skandalen ble kjent har Venstres partiledelse fått skryt for sin åpenhet fra flere hold, blant annet fra Dagbladets Martine Aurdal.

Men i kveld ble det kjent at to jenter skal ha trukket seg ut av partiet på 90-tallet på grunn av Helge Solum Larsen. Den ene episoden skal dreie seg om seksuell trakassering og alkohol.

Uheldig oppmerksomhet Todal Jenssen var enig i at Venstre har behandlet saken bra da Dagbladet snakket med ham tidligere i kveld. Han mener åpenhet lønner seg, først og fremst på grunn av sakens levetid i pressen.

- Dersom alt legges fram med en gang, lever saken veldig kort og etter hvert begynner den å gå på tomgang. Da er den letter å håndtere og bli ferdig med. Dersom saken blir hengende i det offentlige rommet, vil den også i større grad påvirke opinionen.

Men dersom dette blir stående som en enkelthendelse, tilsier tidligere analyser at den ikke vil påvirke velgerne, ifølge Jenssen.

Det mener også valgforsker Hanne Marthe Narud.

- Vi ser enkeltepisoder som kommer og går, og det skaper selvsagt uheldig oppmerksomhet. Det tar søkelyset bort fra politikken og her for et parti som allerede sliter med opplslutningen. Men basert på tidligere saker ser det ikke ut som enkeltepisoder påvirker oppslutningen, sier hun til Dagbladet.

- Lammer partiet Todal Jenssen mener Venstre også har hatt litt flaks i behandlingen av denne saken. Han trekker frem at Solum Larsen for tiden er på sykehuset og at partiet sånn sett slipper unna en lojalitetskonflikt.

-  Han får ikke prosedert saken sin i like stor grad, noe som kan være vanskelig for partiet. Dette er jo områder som journalistene elsker å pirke i. I tillegg ble hendelsen anmeldt av jenta selv. Dermed slapp partiet unna dilemmaet med om de skulle anmelde dette selv eller ikke, sier han.

Han mener en slik hendelse lammer partiet.

- Et annet aspekt ved dette, som er litt mer indirekte og langtidsrettet, er at det lammer partiet internt. Nå har Venstre brukt to dager på krisehåndtering og det må de nok gjøre et par dager til. Og så kommer rettssaken. Sånn sett blir partiet lammet fra hovedoppgavenen med å spre budskap og politikk.

 -HAR HATT FLAKS : - Venstre har sluppet unna en lojalitetskonflikt, mener valgforsker Anders Todal Jenssen. Foto: DAGBLADET
-HAR HATT FLAKS : - Venstre har sluppet unna en lojalitetskonflikt, mener valgforsker Anders Todal Jenssen. Foto: DAGBLADET Vis mer