Valgforsker: Borchs avgang handler ikke om Sp

Sandra Borchs avgjørelse om å trekke seg som leder i Senterungdommen handler mer om ungdommelig idealisme enn om Senterpartiet, mener valgforsker.

- FOR IDEALISTISKE: - Ungdomspolitikere er kanskje litt for idealistiske, og det skal de jo også være. Men man må akseptere at det ikke er alt du kan få gjennomslag for og at du må forholde deg til din velgermasse, sier Valgforsker Tor Georg Jakobsen ved NTNU. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/DAGBLADET
- FOR IDEALISTISKE: - Ungdomspolitikere er kanskje litt for idealistiske, og det skal de jo også være. Men man må akseptere at det ikke er alt du kan få gjennomslag for og at du må forholde deg til din velgermasse, sier Valgforsker Tor Georg Jakobsen ved NTNU. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ungdomspolitikere er kanskje litt for idealistiske, og det skal de jo også være. Men man må akseptere at det ikke er alt du kan få gjennomslag for og at du må forholde deg til din velgermasse, sier Valgforsker Tor Georg Jakobsen ved NTNU.

KrF-parallell Han trekker en parallell til Inger Lise Hansen (32) som var 2. nestleder i Kristelig Folkeparti fra 2007 til 2011.

I 2010 kom hun med en del forslag som ikke falt i god jord i den konservative delen i partiet. Året etter ble Bjørg Tysdal Moe valgt til ny 2. nestleder av partiets valgkomité.

- Hansen var heller ikke helt i tråd med moderpartiet. KrF og Sp er litt like fordi de har en solid grunnstamme av velgere som alltid vil stemme på dem. Sp får 5 prosent ved hvert valg og har vært ekstremt dyktige til å kjempe for sine interesser, sier Jakobsen.

Sterk distriktsprofil Han påpeker at årets valgresultat bare var litt dårligere enn ved siste valg. I stortingsvalget 2013 fikk partiet 5,5 prosent av stemmene, en nedgang på 0,7 prosentpoeng i forhold til valget i 2009.

- Norge står utrolig sterkt i forhold til distriktene sammenlignet med andre land. I Sverige er det helt andre forutsetninger fordi de ikke har en stor landsbygd som her i landet, mener han.

Valgforskeren peker på at det svenske Centerpartiet dermed ikke har samme rom til å være et rent distriktsparti som sitt norske søsterparti.

- Kanskje det som skjer i Sp nå hinter mot det som hendte i Sverige der Centern for lenge siden klarte å distansere seg fra å være et bondeparti, sier valgforsker Tor Georg Jakobsen.

(NTB)