DÅRLIG VALGRESULTAT: Siv Jensens Frp gjorde det dårlig i årets skolevalg. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DÅRLIG VALGRESULTAT: Siv Jensens Frp gjorde det dårlig i årets skolevalg. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Valgforsker etter skolevalg-resultatet: - Dette er fjerde valget Siv Jensen har ledet Frp i nederlag. Carl Ivar er nok snurt

Arbeiderpartiet med overlegen seier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Oi, oi, oi, sier Frank Aarebrot da Dagbladet forteller at Arbeiderpartiet ble årets skolevalgvinner med over 31,9 prosent av stemmene da de ble offentliggjort tirsdag kveld.

Det var heller ingen liten seier for Arbeiderpartiet: De går fram med 8,9 prosentpoeng. 

EN AV NORGES FREMSTE: Valgforsker Frank Aarebrot, her avbildet i 2011. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
EN AV NORGES FREMSTE: Valgforsker Frank Aarebrot, her avbildet i 2011. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Det er mye. Man kan ikke overføre resultatet direkte til valget til uka, men når de går så mye fram i skolevalget, så er det fast mønster at de også går fram i det ordentlige valget, sier Aarebrot.

- Ikke mange år siden Over 190 000 fra over 400 videregående skoler har stemt fram sitt favorittparti, og AUF-leder Mani Hussaini mener resultatet vitner om at Arbeiderpartiet er ungdomspartiet.
 
Frank Aarebrot legger til at mange av de som stemte fram Ap i skolevalget, også vil kunne stemme til uka. 

- Det er gruppen av førstegangsvelgere vi snakker om. Det er ikke mange år siden både Ap og Høyre måtte dele på førstegangsvelgerne med Sv og Frp. Man pleide å si jentene på almennfag stemte SV og guttene på yrkesfag stemte Frp, men de siste åra har de begynt å gå tilbake på stemmene, sier han.

VALGFORSKER: Anders Todal Jenssen, her avbildet i 2007. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
VALGFORSKER: Anders Todal Jenssen, her avbildet i 2007. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet Vis mer

For Frp ble det krisevalg i de norske skolene i år. De fikk bare 10,5 prosent av oppslutningen. Det er en nedgang på 5,1 prosentpoeng siden sist.

- Carl Ivar snurt - Dette er det fjerde valget Siv Jensen har ledet i nederlag. Da begynner gamle Carl Ivar å bli snurt, fordi de gikk fram i hans tid. Det blir nok litt tull der, ja, anslår Aarebrot.

Han har ikke troen på at Frp vil kunne gjøre det noe bedre neste uke, når de over 18 år går til valgurnene mandag 14. september. 

- Dette resultatet forteller meg at Frp kommer til å gå ned i det virkelige valget også, sier han. 

Valgforsker Anders Todal Jenssen trodde derimot at Arbeiderpartiet skulle gjøre det bedre i skolevalget. 

- Om de får et resultat på rundt 30 prosent i kommunevalget, tror jeg ikke de ville blitt særlig fornøyde. Jeg tror de håper på et bedre resultat enn som så, sier han til Dagbladet tirsdag kveld. 

- Egen sjanger - De har ligget bedre an før kommunevalget enn det skolevalg-resultatet viser nå. Det er samtidig ikke så overraskende at Ap gjør det bra nå og at Høyre går tilbake. Men skolevalget er jo en litt egen sjanger, sier valgforskeren. 

- Det som alltid er interessant, er om skolevalg-resultatet vitner om en tendens som vi vil se neste uke i det ordentlige valget. Min tolkning er at dette ikke varsler et spesielt godt kommunevalg for Arbeiderpartiet. Jeg tror heller det blir et helt OK valg for dem, sier han. 

Mani Hussaini, lederen for Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF, var derimot svært godt fornøyd med resultatet da Dagbladet snakket med ham like før klokka 20. 

- Det viser at vi er klart det største partiet blant ungdom, og gir oss en vitaminsprøyte i forhold til å gi oss troen på at vi høyst sannsynlig kommer til å gjøre det bra neste uke også. Mange av elevene har stemmerett og vil kunne bruke den på Arbeiderpartiet ved valget neste uke, sier han. 

- De unge er mer liberale Når det gjelder Frp, mener valgforsker Todal Jenssen at det vil bli diskusjoner om hvorvidt Frp's håndtering av Syria-flyktningene er det som har ført til kveldens krisevalgresultat for partiet. 

- Jeg forventer at det blir en stor diskusjon rundt det, om det henger sammen med debatten rundt Syria-flyktningene. Frp gjør det svakt, og det kan skyldes at unge folk er mer liberale i forhold til flyktningpolitikken. Om det er det som gjør at Frp gjør det så dårlig nå, så kan man kanskje regne med at Frp vil gjøre det dårlig blant de unge også i kommunevalget. 

- Men det er likevel så stor forskjell blant de unge og de eldre velgerne i det spørsmålet, at det ikke er sikkert at det vil ha noe å si for stemmene neste uke, sier han. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram