Valgforsker i tvilsom dobbeltrolle

Valgforsker Frank Aarebrot nøyer seg ikke lenger med å kommentere utviklingstrekk i politikken. Nå er han også blitt en aktiv del av den unge Ap-politikeren Pål Berrefjords valgkampapparat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv kan han ikke se at hans rådgivning til Berrefjord rokker ved hans integritet som valgforsker og kommentator.

- Jeg har aldri lagt skjul på min partitilhørighet. Berrefjord har spurt meg om råd, og det har han fått. Jeg sier jo stort sett ja til alle henvendelser, humrer Aarebrot avvæpnende.

- Men er det ikke problematisk for deg å kommentere et valg der du også er engasjert i en kandidats valgkamp?

- Vi har fortsatt ikke personvalg her i landet. Det er partiene som organiserer valgkampen, og i det arbeidet er jeg ikke engasjert. At jeg gir råd til Berrefjord som person, oppfatter jeg som ukomplisert. Jeg har objektiviteten i behold, fastholder Aarebrot.

Et sterkt lag

Mens den kjente valgforskeren er beskjeden i sin beskrivelse av egen rolle i Pål Berrefjords valgkamp, er gruppeleder og finansbyråd i Bergen, Trond Tystad, særdeles tilfreds med å ha rekruttert Aarebrot.

- Vi har samlet et meget sterkt lag. I tillegg til Aarebrot har tidligere ordfører Bengt Martin Olsen sagt ja til å sitte i personvalgsgruppa til Berrefjord, forteller han.

Gruppa har allerede hatt sitt første møte, og ifølge Tystad blir det hyppige samlinger framover. Berrefjord skal få både politisk og strategisk bistand.

- I den mest hektiske valgkampperioden vil vi i stor grad fungere som en backuporganisasjon i forhold til media, sier Tystad.

Utsatt plass

Pål Berrefjord (snart 24) står på den utsatte 5. plassen på Hordaland Ap's liste, og kan trenge hjelp til å skape entusiasme rundt partiet og seg selv.

I øyeblikket tyder meningsmålinger på at han mangler noen tusen stemmer for å få fast plass på Stortinget.

Den unge Ap-politikeren Berrefjord er i dag politisk rådgiver for statsråd Grete Knudsen. En jobb han slutter i 17. april, blant annet for å forberede sin valgkamp sammen med sine støttespillere.

Tre om Aarebrot

Høyre-leder Jan Petersen:
- Aarebrot har alltid vært åpen om sin partitilhørighet, noe man har i bakhodet når man hører hans analyser. Når det er sagt, har jeg oppfattet ham som en mann med både faglig tyngde og integritet. At han blir rådgiver for en kandidat, er mer et problem for mediene som bruker ham enn for oss politikere.

SV-leder Kristin Halvorsen:
- Jeg kan ikke skjønne annet enn at det må bli vrient for pressen å bruke en valgforsker som også sitter i en rådgivningsgruppe for en stortingskandidat. Men det er greit at dette kommer fram. Så får det bli opp til hver enkelt å avgjøre hvilken vekt de vil tillegge hans analyser.

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland:
- Aarebrot må finne ut om han vil bli tatt dønn seriøst som valgforsker på bekostning av sitt politiske engasjement. Han er en velkjent Ap-mann. Jo mer han engasjerer seg, jo vanskeligere blir det å lytte til ham som noe annet enn Ap-velger.

AAREBROT 1: Valgforsker Frank Aarebrot skal som vanlig agere objektiv kommentator under årets stortingsvalg.
AAREBROT 2: Ap-medlem Frank Aarebrot skal være rådgiver for partiets unge stortingshåp i Hordaland, Pål Berrefjord.