Valgforsker om Arbeiderpartiets brakseier: - Høyre har ødelagt så mye for seg selv

Andre partier har ikke fulgt med, mener Frank Aarebrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet ble kommunevalgets store vinner, med  33 prosent av stemmene på landsbasis. Ikke på 30 år, har de gjort et så godt kommunevalg. Nå kan de ta over makta i flere store byer - deriblant i Høyre-veteranene Oslo og Bergen.

Men hva var det egentlig som førte Jonas Gahr Støres parti til topps i så mange kommuner?

- Det var en målsetting for dem i dette valget, de skulle opp og fram i byen. De ville ta byene tilbake. De la valget opp slik, med mange besøk rundt om i landet. Og så ble de bønnhørt av velgerne.

Det sier valgforsker Frank Aarebrot til Dagbladet tidlig tirsdag morgen, når så godt som alle stemmene er talt opp, og kun ørsmå endringer gjenstår.

- Ødelagt for seg selv Men også Høyre, som ble valgets taper da de på landsbasis gikk tilbake 4,7 prosentpoeng fra forrige valg, har vært landet rundt i håp om å samle stemmer. Statsminister og partileder Erna Solberg har vært på reisefot i seks og en halv av den sju uker lange valgkampen, sa hun til Dagbladet.

Sjekk resultatet i din kommune på Dagbladets oversiktssider.

Aarebrot mener man i særlig Bergen kan se hvorfor Høyre sviktet og Arbeiderpartiet vant.

- Folk ville ha noe nytt. En endring. Det er vanskelig å si noe annet enn at det må ha vært derfor de gjorde det så bra, sier Aarebrot.

I Bergen har ikke Arbeiderpartiet gjort det så bra på over 40 år. Den tidligere blå kommunen blir nå rød, etter at de fikk 37,8 prosent av stemmene. Det gir dem trolig 26 mandater, sju flere enn ved forrige kommunevalg.

VALGFORSKER: Frank Aarebrot. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
VALGFORSKER: Frank Aarebrot. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Høyre derimot, mister ni mandater i kommunestyret i Bergen. De fikk 22,1 prosent av stemmene i byen, en endring på hele 12,8 prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

- I Bergen fikk Arbeiderpartiet drahjelp av at Høyre har ødelagt så mye for seg selv. De har mange skandaler bak seg, ting som har gjort folk frustrert, sier han og utdyper:

- Folk her i Bergen har stemt Høyre for å bli kvitt eiendomsskatten, og så kommer den likevel. Det er ett eksempel. Det gjør folk irritert.

- Frp fikk det ikke med seg Arbeiderpartiet kan også ha nytt godt av at de andre partiene ikke har fulgt det norske folket, mener Aarebrot, og nevner blant annet flyktningkrisa.

For Frp gikk det så dårlig i kommunevalget, at Carl I. Hagen sier han ikke har noen framtid i politikken.

- Jeg har ingen politisk framtid, utenom at jeg skal pusle litt i Oslo bystyre noen år til, sier han.

Aarebrot sier Frp ikke har fulgt med folket slik de burde.

- Frp har vært umusikalske og ikke fått med seg at stemningen blant folk har endret seg, sier valgforskeren.

Selv sa Hagen til DBTV i går kveld, at han ikke har noe imot å være «syndebukken» som gjorde at Frp gjorde det så dårlig i kommunevalget.

- Flyktningkatastrofen som nå skyller inn over Europa, medfører betydelig sosial uro og vanskeligheter. Jeg har tillat meg å si ifra en del ting om de langsiktige konsekvensene. Hvis det også i Norge blir sosial uro og store problemer som følge av en alt for stor innvandrerbefolkning i forhold til den etnisk norske, så vil i hvert fall jeg kunne si, på min 80-årsdag, at «jeg sa ifra, jeg har god samvittighet, jeg gjorde det jeg kunne for å hindre det», sier Hagen.

Miljøpartiet De Grønne gjorde det langt bedre, og ble også en valgvinner, med 4,2 prosent av alle stemmene på landsbasis. Det ble en brakseier for partiet, som går fram 3,4 prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

I Oslo går de fram hele 5,7 prosentpoeng.

- De har truffet noe i oss. De har vært rundt i noen år, og gjorde det relativt bra ved forrige kommunevalg, og har vokst jevnt siden. Det som skiller dem ut, er at de er uavhengige. De har ikke sterke samarbeidspartier som velgerne kan anse som ikke-miljøvennlige, sier Aarebrot.

Viser til skolevalget Er du overrasket over Ap's brakseier? spør Dagbladet.

- Nei, vi hadde så mange meningsmålinger i forkant, og det så ut som det skulle bli slik. Men i Bergen var det i overkant av hva jeg hadde forventet. Likevel var det forventet at de ville vinne Bergen, sier han.

Han viser til at også skolevalget forrige uke ga omtrent samme resultatet som gårsdagens kommunevalg, slik han spådde.

- Det ble slik. Høyre har gått tilbake på enhver måling, og det gjorde de også i skolevalget, sier han.

LES SAKEN: Skolevalget: Krisevalg for Frp, ikke vært dårligere siden 1993.

Sjekk resultatet i din kommune på Dagbladets oversiktssider.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram