Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valgfusk allerede avslørt

En skulle tro at det bare skjedde i bananrepublikker. Men det skjer i USA. Tre uker før valget er det allerede avslørt valgfusk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEMPE, Arizona (Dagbladet): I USA må alle som vil stemme registrere seg som velger. De store partiene, demokratene og republikanerne, og uavhengige organisasjoner har derfor i månedsvis kjørt kampanjer for å få velgere til å registrere seg.

I delstatene Nevada, Colorado og Oregon er valgfusk allerede under etterforskning, to og en halv uke før presidentvalget.

Skjemaer i søpla

Det var TV-stasjonen KLAS-TV i Las Vegas som tidligere i uka kunne avdekke at et privat selskap - Voter Outreach of America, ikke hadde levert inn alle registreringsskjemaene som var hentet inn.

Opplysninger tyder på at de som på skjemaene hadde skrevet at de sympatiserte med demokratene, fikk sine skjemaer kastet i søppelbøtta.

Påstand mot påstand

Eric Russell, som tidligere jobbet for selskapet, har forklart at han så en mellomleder i selskapet kaste skjemaene som henviste til demokratene.

-  Hvis dette er riktig,er både delstatens og de føderale lover brutt. Vi vil da forfølge de som har gjort det, sier Dean Heller, talsmann for myndighetene i Nevada.

Nathan Sproul, leder av Sproul & Associates, som har leid inn Voter Outreach of America, avviser beskyldningene.

-  Vi har nulltoleranse for slikt. Dette er bare grunnløse beskyldninger fra en tidligere ansatt som har fått sparken, sier Nathan Sproul.

Republikanerne betaler

Sproul & Associates har fått betalt 500 000 dollar av det republikanske partiet for å registrere velgere.

Nevadas myndigheter anbefalte i går velgerne om å ta kontakt, for å sjekke om de er registrert som velgere.

I en uttalelse fra det republikanske partiet heter det: -  Alle som deltar i juks med registreringen av stemmer, må stilles for retten og straffes.

Bare i Nevada er det registrert mellom 200 000 og 350 000 nye velgere siden 2000.

Full etterforskning

Voter Outreach of America er også under etterforskning i delstaten Oregon.

-  Vi har fått opplysninger om at registreringsskjemaer er ødelagt, sier Anne Martens, talskvinne for myndighetene i Oregon.

Hun bekrefter overfor TV-kanalen KGW i Portland at rapportene går ut på at Voter Outreach of America bare har levert registreringsskjemaer hvor det er oppgitt tilhørighet til det republikanske partiet.

-  Vi vet ikke hva som har foregått. Forholdet er under etterforskning, sier Martens.

Mike Johnson, som har drevet registreringsverving for Voter Outreach of America i Oregon, har fått fem dollar for hver person han har klart å registrere.

-  Jeg har fått betalt for å registrere republikanere. Fem dollar per registrerte republikanske velger, sier Johnson til KGW.

Får ikke stemme

Tv-selskapet NBCs lokale kanal i Colorado, KOAA-TV, meldte i går om liknende forhold der.

I Colorado blir velgere som er registrert av selskaper eller organisasjoner, nå bedt om å sjekke at de virkelig er registrert.

Problemet er at fristen for å registrere seg er gått ut. Hvis velgerne har latt seg registrere og skjemaene er kastet, får de ikke stemme.

Ifølge TV-kanalen etterforsker både delstatsmyndighetene og flere lokale valgmyndigheter i Colorado nå anklagene om valgfusk.

Det har også versert opplysninger i amerikanske medier om liknende forhold i statene Arizona, Pennsylvania, Maine og Missouri.

Sjokkerte valgarbeidere

Dagbladet var i går med organisasjonen Moving America Forward Foundation på velgerjakt i et av de spansktalende områdene i Phoenix.

-  Jeg er sjokkert, hvis opplysningene fra Oregon, Nevada og Colorado er riktige. Det er helt forferdelig, sier Maria Elana Hernandez, som leder organisasjonens arbeid i Arizona.

-  Skjemaene som fylles ut, inneholder mange konfidensielle opplysninger, blant annet hvilket parti velgeren sympatiserer med. Det viktige er å få folk til å bruke stemmeretten, sier Maria Elana Hernandez.

Dagbladet ble med studentene Judy Venegas, Mireyda Mendoza og Claudio Dominguez ut for å besøke de som allerede har registrert seg som velgere.

-  Vi oppsøker alle som er registrert på nytt. Nå er oppgaven vår å få dem til å stemme. Ved å oppsøke alle sammen en gang til, kan de som vi har vervet, være sikre på at de ikke blir avvist når de kommer for å stemme, forklarer de tre studentene.

SJEKKER VELGERE: - Vi oppsøker alle som vår organisasjon har registrert som velgere på nytt, for å forsikre oss om at de kommer til å stemme, sier valgmedarbeiderne Judy Venegas, Mireyda Mendoza og Claudio Dominguez i Phoenix.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media