Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valgfusket er i gang i Jugoslavia

Valgfusket i Jugoslavia er godt i gang foran valget 24. september. Valgmanntallet har registrert en «befolkningseksplosjon», ikke av nyfødte, men av voksne stemmeberettigede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For lengst har ordren gått nedover i hierarkiet, til valgfunksjonærer, stemmetellere, redaktører, fabrikksjefer og lokale pamper, om å sikre seieren for president Slobodan Milosevic med alle tenkelige midler.

Jugoslavia har nå offisielt 7861327 registrerte velgere, fordelt på Serbia med 7417197 og Montenegro med 444130. Dette er en imponerende vekst på 206811 registrerte velgere i Serbia i forhold til valget i 1997. På tre år har altså Serbia fått mer enn to hundre tusen flere personer som er over 18 år gamle. Dette skjer attpåtil i et land der alle som kan få det til, flykter fra armod hjemme til utlandet. Folketallet har stått stille i ti år, og myndighetene drøfter hva man skal gjøre med den altfor lave fødselshyppigheten.

Absurd

I 1997 hadde byen Prokuplje sør i Serbia 172530 registrerte velgere. Denne gangen omfatter også valgkretsen de to byene Pec og Kosovska Mitrovica, som ligger i Kosovo, og som nå er okkupert av NATO-styrker. Dermed har valgkretsen fått hele 839609 registrerte velgere, en tilvekst på 667079. Flertallet i disse byene er albanere, som garantert ikke drar til Serbia for å stemme.

Omtrent det samme gjelder byen Vranje, som i 1997 hadde 294585 velgere. Nå omfatter denne valgkretsen også Pristina, hovedstaden i Kosovo, og har 672892 registrerte velgere.

Dersom man legger sammen de fem kretsene Prokuplje, Pec, Kosovska Mitrovica, Vranje og Pristina hadde de i 1997 i alt 1389191 velgere. Nå har de altså fått 1512501, en tilvekst på 123310 stemmeberettigede på tre år. Uansett hvordan man legger sammen og trekker fra disse tallene, er det noe som ikke stemmer.

Vittige opposisjonelle tunger stiller det absurde spørsmålet: Hvor mange av Kosovos albanere vil stemme på Milosevic? I 1977 «fikk» hans støttespiller Milan Milutinovic titusenvis av stemmer fra albanere i Kosovo som boikottet valget.

Ikke observatører

I går hadde den føderale valgnemnda ennå ikke avgjort hvor de serbiske flyktningene fra Kosovo skal stemme eller hvordan deres identitet eller bopel skal kontrolleres. Man sier at det trolig skal avgjøres av lokale valgnemnder. Men da er det svært vanskelig å kontrollere om noen stemmer flere steder.

FN og OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) får ikke lov til å sende observatører for å overvåke valgene. Senteret for Valg og Demokrati (CESID), som utdanner valgobservatører, fikk nylig besøk på kontoret av politiet. De beslagla alle deres datamaskiner.

Opposisjonen hevder at de ansatte i flere firmaer har fått utdelt ferdig utfylte stemmesedler, med et kryss på president Slobodan Milosevic, og blitt bedt om å levere de ubrukte stemmesedlene tilbake.

Forsvarets ledelse har ennå ikke avgjort om noen skal få kontrollere stemmegivningen blant soldatene innenfor forlegningene, der man må ha særskilt tillatelse for å komme inn.

Generalstaben har lovt at ingen kandidat eller valgkontrollør skal innkalles på valgdagen. Men en kontrollør ble hentet inn til repetisjonsøvelse ved midnatt to timer etter å ha levert inn til sin hjemkommune papirene på at han skulle være kontrollør, påstår opposisjonelle kilder.

I opposisjonen tror man ikke det blir mulig å føre virkelig kontroll med valget og opptellingen. For stemmene skal ikke engang telles og offentliggjøres straks etter valget og på stedet. Dermed er det åpent for å «justere» innholdet i stemmeurnene før utfallet offentliggjøres.

Ifølge meningsmålingene er det nesten utenkelig at Vojislav Kostunica kan tape. Men det er like utenkelig at Milosevic vil godta å tape.