Valgkamp i Yokohama

Forbundskansler Gerhard Schröder, utfordrer Edmund Stoibe og praktisk talt alle andre tyske toppolitikere er på plass under VM-finalen i Yokohama - alle med håpet om at de skal profittere på en tysk triumf.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Ingen har brølt høyere og fektet villere med armene over en tysk scoring enn forbundskansler Gerhard Schröder (58) - selv storscorer da han som ung spilte fotball. Riktignok nedover i divisjonene og med togbillettene og et måltid som betaling. Men talentet var der.

Den konservative utfordreren Edmund Stoiber (60) er stivere i sine reaksjoner, men han roper med når jubelen bryter løs rundt ham. Mens kansleren heier på Borussia Dortmund i den hjemlige Bundesligaen, er Stoiber et prominent medlem av Bayern München.

Søndag er begge på plass på stadion i Yokohama. Schröder haiker med den japanske statsministeren Junichiro Koizumis jumbojet direkte fra G8-møtet i Canada. Stoiber kommer med det tyske fotballforbundets fly. Innenriksminister Otto Schily og mange flere med ham reiser med chartret regjeringsfly. Bare president Johannes Rau hadde planlagt Japan-turen uansett hvem som endte i finalen.

DET ER SELVFØLGELIG høstens forbundsdagsvalg som er årsak til denne plutselige fotballfeberen.

- Når et landslag med gamlingen Oliver Bierhoff kan bli verdensmester, er alt mulig. Da kan også en regjering med forsvarsminister Rudolf Scharping bli gjenvalgt, harselerer den radikale, uavhengige Berlin-avisa Die Tageszeitung.

Forsvarsminister Scharping er, for den som har glemt det, klossmajoren i Schröders kabinett - latterliggjort etter forrige sommers badebilder på Mallorca og turer med Luftwaffe-fly til kjæresten mens tyske tropper gjorde seg klar til innsatsen i Makedonia.

- Nå, ja. En VM-finale og kanskje en seier blir nok feiret. Om triumfen ikke blir glemt, får den neppe betydning for valgutfallet. Det handler jo bare om fotball, svarte Günter Grass da jeg umiddelbart etter semifinalen spurte ham om VM-triumfene kan sette en stopper for den utbredte tyske pessimismen i valgåret.

Både vennen Schröder og valgeksperter er uenige med nobelprisvinneren i det.

- Dette skaper stemning i landet, jubler Schröder fra G8-møtet i Rocky Mountains.

Presidenten i den tyske arbeidsgiverforeningen, Dieter Hundt, tror at en VM-triumf kan bety et hopp framover for det private forbruket, som har rast nedover det siste året.

- Sportslige triumfer gir en bedre stemning, som fører til forbruksøkning og som i sin tur setter fart på konjunkturene, lyder Hundts konklusjon.

MED ANDRE ORD: Det som er godt for tysk fotball, er godt for kansleren. Dette har Schröder lært fra forgjengeren Helmut Kohl, som under VM 1999 og EM 1996 pleide vennskapet med trenerne Franz Beckenbauer og Berti Vogts.

Det er faktisk ingen spøk at Schröder i vår hadde skrevet «Tyskland blir verdensmester i fotball» i sitt utkast til valgprogram for det sosialdemokratiske partiet. Han siktet til 2006, da VM-turneringen skal arrangeres i Tyskland. Ingen regnet med at tyskerne skulle komme så langt i årets VM. Og de fleste spådde at Schröder vil tape valget.

Så får kansleren en uventet gave i fanget, fra et lag som bare for ett år siden ble spottet av nasjonen. Fra tribunen i Yokohama ser Schröder bekreftelsen på at det ikke står så ille til i fedrelandet. I måneder har Stoiber hamret på at Tyskland er på sisteplass i Vest-Europa med den høyeste arbeidsledigheten, minst produksjonsøkningen og den dårligste utdanningen.

Inntil lederskribenten i Bildzeitung vrir på et Gro-ordtak og slår fast at det er typisk tysk å være best. Lederartikkelen er en hyllest til fliden, viljen og lagånden.

I DISSE FØRFINALEDAGENE har et regjeringsoppnevnt utvalg under ledelse av Volkswagen-toppen Peter Hartz foreslått tiltak som skal kunne halvere arbeidsløsheten i løpet av et par år. Undervisningsminister Edelgard Bulmahn varsler storoffensiv for å få fart på et stivnet utdanningsvesen. Plutselig blir det fart og spenning i valgkampen.

Nå bobler han igjen av kampvilje, denne mesteren i selvhypnose og i å reise seg når det ser som svartest ut. Men rekker han å spre smitten til et sosialdemokratisk parti merket av undergangsstemning?

- Vi fortjener mer enn fire år på å vise at vi kan, appellerer Schröder. Brukte ikke landslagssjef Rudi Völler et par år på å få på beina et landslag som også lå med brukket rygg?

HABIL: Forbundskansler Gerhard Schröder var en habil fotballspiller i sin ungdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer