Valgkamp mellom generalene i Israel

Jerusalem: Natt til fredag ble det klart: Valget i Israel blir som så ofte før et valg mellom gamle krigere, denne gang de to eks-generalene Ehud Barak (58) og Ariel Sharon (72).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likud-lederen Ariel Sharon ligger 20 prosent foran Barak, og et mirakel av bibelske proporsjoner må til om ikke høyresida nok en gang skal overta styringen av landet. Utfallet av tirsdagens valg er dermed nærmest gitt, skal man tro meningsmålingene.

En stor andel av dem som stemte på Barak ved forrige valg - aktivister innen landets fredsbevegelse, landets 1,2 millioner palestinere med israelsk statsborgerskap og venstresida innen det israelske arbeiderpartiet - hadde i det lengste håpet at Barak skulle trekke seg, og overlate stafettpinnen til fredsprisvinner Shimon Peres.

Det måtte i så fall skje innen 96 timer før valget, men nattens frist kom og gikk uten at Barak ga etter.

Stor skuffelse

Selv om skuffelsen i morgentimene var stor for mange da de våknet opp til nyheten, hadde de fleste alt innsett hvilken vei det bar.

Barak selv har gjentatte ganger de siste dagene anklaget Peres for «å sabotere» valgkampen, og advart hans tilhengere mot å drømme. -Den virkelige valgkampen begynner nå, forkynte Barak på et valgmøte torsdag.

At meningsmålingene har vist at Peres i motsetning til ham selv kunne ha vunnet en duell mot Sharon, spilte tilsynelatende ingen rolle for Barak, som under sin korte tid ved makten har demonstrert mer politisk dumhet enn kløkt.

Vage løfter

Hvem han nå håper å sanke stemmer fra, med sitt vage løfte om en framtidig israelsk tilbaketrekking fra de okkuperte områdene og en fredsavtale med palestinerne, er høyst uklart.

Noen fredsavtale er langtfra klar, og vil uansett aldri bli godkjent av de folkevalgte i dagens Knesset der Barak har mistet all støtte. Noen tilbaketrekking uten en fredsavtale, slik Barak gjorde fra Sør-Libanon, er også umulig, noe de israelske velgerne er smertelig klar over.

Landets russiske immigranter, som utgjør om lag 20 prosent av velgerne, har for lengst vendt Barak ryggen, på jakt etter en annen «sterk mann».

Det største russisk-dominerte partiet i landet, Israel B'Aliya, har sluttet opp om Sharon, og partiets leder Nathan Sharansky samlet for få uker siden enn kvart million mennesker ved Klagemuren i Jerusalems gamleby for å protestere mot Baraks angivelige ettergivenhet overfor palestinerne.

Boikott

Palestinerne med israelsk statsborgerskap vil boikotte valget, i protest mot Baraks hardhendte metoder mot deres palestinske brødre i de okkuperte områdene og mot det de oppfatter som løftebrudd.

Under valget i 1999 stemte nærmere 96 prosent av dem på Barak, men han takket for tilliten ved å slenge døra i ansiktet på dem da regjeringen skulle dannes for i stedet å slippe inn de religiøse partiene på ytre høyre fløy.

Mange innen den Israels fredsbevegelsen har også varslet boikott, og føler seg dypt sveket av Barak, både som følge av de siste måneders brutale maktbruk i de okkuperte områdene og fordi han på ingen måte har oppfylt forventningene om en fredsavtale.

«Fiende av jødedommen»

De religiøse partiene har for lengst vendt Barak ryggen, og flere av landets rabbinere har åpent anklaget ham for å være en «fiende av jødedommen».

Ikke engang det moderate Meimad-partiet til den tidligere Oslo-rabbineren Mikael Melchior, som selv sitter i dagens regjeringen, har gitt Barak sin støtte i valgkampen.

Bakgrunnen for den massive motstanden er Baraks mislykkede forsøk på å gjennomføre en såkalt sivil reform, som ville ha fratatt rabbinerne makt ved blant annet å åpne for borgerlig vielse i Israel.

At eks-generalen også mente at de ultraortodokse måtte avtjene militær verneplikt, har ikke gjort motstanden mot ham mindre.

Blindt hat

Hvem de drøyt 200.000 bosetterne i de okkuperte områdene kommer til å stemme på, er heller ingen stor hemmelighet.

Mange av dem hater Barak blindt fordi han overhodet har vært villig til å forhandle med palestinerne, og har gjort det klart at de om nødvendig vil kjempe og dø for å forsvare sine bosettinger.

At statistikken viser at bosettingene har vokst minst like raskt under Barak som under forgjengerne, endrer ikke bosetternes syn på ham som en sviker og Sharon som en redningsmann.

At Barak heller ikke har greid å få slutt på det palestinske opprøret, som senest torsdag kostet nok enn bosetter livet, har bidratt til å gjøre oppslutningen om Sharon massiv.

Sharon lover ikke å avvikle en eneste bosetting om han blir valgt, og det er et budskap som vil gi ham mange stemmer tirsdag.

(NTB)