Valgkamp på liv og død

NEW YORK (Dagbladet): I dag står slaget om George W. Bushs troverdighet som vinner i kampen om Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

South Carolinas velgere vil også gi klar beskjed om John McCains knusende seier over Bush i New Hampshire var et engangstilfelle, eller om McCain har mer enn opprørere og uavhengige velgere i ryggen.

Tross meningsmålinger hvor Bush har tatt en klar ledelse, tyder mye på at McCain igjen kan overraske med en seier. For John McCain har oppildnet amerikanere i alle politiske leirer på en måte som bare John F. Kennedy og Ronald Reagan gjorde i sin tid. Selv republikanske politikere som har gitt sin støtte til Bush, snakker nå mest entusiastisk om McCain. Flere har trosset partipisken og gått over til McCain.

Knepen seier

Og Dagbladet har møtt mange demokrater på McCain-møter i South Carolina som alle har bestemt seg for å bruke stemmen sin på den republikanske vietnamhelten.

- Dette er mannen som får Amerika til å våkne igjen, sier demokratene Bob og Jeremy i den konservative byen Charleston.

Siste meningsmåling fra CNN og USA Today viser at Bush har 52 prosent mot McCains 40 prosent foran primærvalget i South Carolina. Lokale meningsmålinger viser derimot at Bush bare har en knepen ledelse på 43 prosent mot McCains 42 prosent.

Det alle vet, er at meningsmålingene i New Hampshire ga Bush en klar seier like før primærvalget i januar, mens McCain endte opp med en overlegen seier på 19 prosent over Bush.

Slår Gore

Skjer det samme i South Carolina, har McCain store muligheter til å vinne primærvalget i Michigan om tre dager. Arizona har valg samme dag, og der er seieren sikret for Arizona-senatoren.

Når 16 delstater går til valgurnene 7. mars, er California og New York to viktige stater hvor McCain stadig kryper tettere innpå det som var en overlegen ledelse for Bush. I Virginia og Connecticut viser målinger at McCain uventet har tatt ledelsen. Den mest interessante målingen er likevel en som viser at McCain har større sjanser til å slå Al Gore ved presidentvalget til høsten enn George W. Bush. Gore og Bush står uavgjort, mens McCain får 49 prosent mot Gores 41 prosent. Og det er slike tall som får den tunge partistøtten til Bush til å vakle.

Bush var i starten sentrumskandidaten som skulle trekke uavhengige velgere i tillegg til etablerte republikanere. Nå er Bush presset langt mot høyre av John McCain. Bush har brukt over 24 millioner kroner på tv-reklame i South Carolina, og over 400 millioner av de 560 millioner kronene er brukt opp. Nå er det blitt en kamp på liv og død for de to republikanske presidentkandidatene.

atn@dagbladet.no

#