Valgkampen er i gang

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Etter to år med den lange valgkampen er det endelig klart for innspurten. Venstresiden har brukt tida til å inngå et historisk samarbeid, og med to klare regjeringsalternativer ligger det an til et av de mest spennende valgene på lenge. De siste meningsmålingene viser dødt løp, hvis man regner Frp inn på borgerlig side. Det har som kjent Carl I. Hagen sådd tvil om.
  •  Regjeringsalternativene blir valgkampens altoverskyggende tema. Ellers vil sakene være lett gjenkjennelig for velgerne. Det handler som alltid i valgkamper om velferdsstatens bærebjelker: skole, eldreomsorg og helse. Det står om en klassisk politisk konflikt. Partiene i samarbeidsregjeringen har allerede lansert et felles begrep om hva kampen står om på disse områdene. De vil ha større valgfrihet for brukerne, blant annet gjennom privatisering av offentlige tjenester. De rødgrønne vil ha fellesskapsløsninger og legger vekt på like muligheter for alle.
  •  Dermed synes frontene klare ved valgkampens start. Men i begge de to regjeringsalternativene er det også skillelinjer, som valgkampen vil avsløre ettersom hvert parti ønsker å profilere sine hjertesaker. De rødgrønne lokker med muligheten for en handlekraftig flertallsregjering. Men flertallsregjering er ikke politikk, det er et instrument. Valgkampen blir den avgjørende testen om de tre partiene klarer å sannsynliggjøre en felles politisk plattform. Takket være Carl I. Hagens utspill om Bondevik er det også usikkerhet knyttet til en eventuell borgerlig regjering.
  •  Det er likevel grunn til å håpe at de to regjeringsalternativene vil virke mobiliserende på velgerne. Det øker temperaturen i valgkampen og tydeliggjør forskjellene. I motsetning til flere politikere og kommentatorer frykter ikke vi at det vil føre til en skitten valgkamp. Friske utspill og spissformuleringer skaper engasjement og oppmerksomhet. Med den brede dekningen det er lagt opp til i aviser, TV og radio skal det godt gjøres om politikerne ikke får fram sitt budskap innen 12. september.