FORNØYD BILL: Bill Clinton var tilsynelatende fornøyd etter tidligere New York-ordfører Michael Bloombergs tale, hvor han gikk til angrep på Donald Trump: - Vi trenger ikke en bombekaster som president. Video: CNN Vis mer

Valgkampen ødela vennskapet mellom mangemilliardæren og Trump. Her setter Bloomberg den siste spikeren i kista

- Jeg kjenner igjen en kjeltring når jeg ser en.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet): Michael Bloomberg er et navn de aller fleste amerikanere kjenner igjen. Den tidligere borgermesteren i New York er også en av USAs aller rikeste som eier av medie- og finansimperiet Bloomberg.

Han er også - i likhet med Donald Trump - en del av pengeeliten på Wall Street. I natt ga han imidlertid det amerikanske folk grusomme advarsler om hva Trump vil bety for landets økonomi, og det var tydelig signaler om et forvitret vennskap.

Han startet talen rolig med å si at han støtter Clinton. Så gikk han til frontalangrep på Donald Trump.

- Jeg er New Yorker og jeg kjenner igjen en skurk når jeg ser en, sa Bloomberg i sin tale og henviste til Trumps karriere i forretningslivet.

- Jeg har også bygget et selskap, og jeg startet ikke med én million dollar fra faren min.

- Rik på hykleri

Bloomberg var svært opptatt av at det eneste fornuftige valget for amerikanere i høst er å stemme på Clinton.

- Vi må forene oss rundt en kandidat som kan slå en farlig demagog. Jeg mener vi trenger en president som er en problemløser, ikke en bombekaster. Jeg vet Hillary kan gjøre det.

- VI KAN, OG MÅ, KLARE BEDRE: Tidligere president i USA, Jimmy Carter, talte under Demokratenes landsmøte natt til onsdag. - I en tid hvor vi må løfte hverandre opp, bryter Republikanernes kandidat moralske og etiske prinsipper. Video: CNN Vis mer

74-åringen - som er omtrent åtte ganger så rik som Trump - gikk også til angrep på Trumps planlagte økonomiske politikk.

- Trump sier han skal straffe fabrikkeiere og produsenter som flytter ut av landet. Selv lager han ting i Mexico og Kina. Han sier han vil deportere elleve millioner ulovlige innvandrere, men han har ikke noe imot å ansette dem.

- Det rikeste ved Donald Trump er hykleriet hans. Han vil at du skal tro vi kan løse våre problemer ved å nekte muslimer og kaste ut meksikanere.

Like før Bloomberg hadde også visepresident Joe Biden kommet med et krast angrep på Trump fra talerstolen.

- Hans kynisme og mangel på empati og lidenskap kan summeres opp i en frase: «Du har sparken». Tenk på det. Tenk på hvordan du er blitt oppdratt. Hvordan kan du hjelpe middelklassen hvis du nyter å si at folk har sparken. Han sier han er opptatt av middelklassen. Kom igjen! Det er bare tull!

- Han har ikke peiling på hva som gjør USA storartet. Han har faktisk ikke peiling i det hele tatt, sa Biden.

FRONTALANGREP: Også visepresident Joe Biden hadde sitt å si om Donald Trump.  Foto: / AFP PHOTO / Robyn BECK
FRONTALANGREP: Også visepresident Joe Biden hadde sitt å si om Donald Trump.  Foto: / AFP PHOTO / Robyn BECK Vis mer

- Radikalt og risikabel

Bloomberg sa han skjønner hva som er lokkende ved en forretningsmann som president, men mente det ikke kunne være Donald Trump.

- Trump er et radikalt og risikabelt valg, og det er en risiko vi ikke kan ta.

- Jeg vet at Hillary Clinton ikke er feilfri, ingen politikere er det, men det er hun vi må velge i dette valget. Hun skjønner at dette ikke er reality-TV. Det er virkeligheten!

Uavnhengig

Bloomberg har vært en politisk kameleon siden ung alder. Han var først medlem i Det demokratiske parti, men stilte som republikaner da han ble valgt til borgermester i New York i 2001. Senere erklærte han seg som uavhengig. Han er ikke demokrat, og hans svært ettertraktede taletid i beste sendetid i natt, er dermed svært uvanlig.

- HER FINNES INGEN LØGNER: ... sa Republikanernes presidentkandidat i landsmøtets siste tale natt til fredag norsk tid. - Vår plan er å sette USA først. Video: CNN Vis mer

- Dette er ikke et valg mellom en Demokrat eller Republikaner, men hvem som kan lede oss akkurat nå. Det er ingen tvil om at Hillary Clinton er det rette valget i november.

- I kveld, som uavhengig, ber jeg dere om å bli med med i å velge en frisk og kompetent person med utenrikspolitisk erfaring. La oss velge Hillary Clinton til den neste presidenten i verdens beste land, sa Bloomberg.

Vurderte kandidatur

Dagbladet skrev allerede i januar om hvordan Bloomberg plutselig ble luftet som en uavhengig kandidat i presidentkappløpet. Bloomberg skal ha stått klar med én milliard dollar for å drive valgkamp.

Bloomberg bekreftet selv i februar at han vurderte alle alternativ i presidentkappløpet.

- BEGYNNER Å INNSE AT DET KAN BLI FARLIG: Marie Simonsen, politisk kommentator i Dagbladet, sier at Norge og Europa begynner å innse at Trump faktisk kan bli et problem: - Det ble mer reality enn ordentlig politikk. Video: DBTV Vis mer

- Jeg synes nivået på debatten er skremmende banal og en fornærmelse mot velgerne, sa han til Financial Times.

For Bloomberg var det imidlertid for å kjempe mot Donald Trump eller sosialdemokraten Bernie Sanders.

«De siste månedene har mange amerikanere oppfordret meg til å stille som uavhengig kandidat (...) Jeg setter pris på deres ønske og har vurdert det seriøs» skrev Bloomberg i egen publikasjon i mars.

«Det er en god mulighet for at mitt kandidatur kan føre til at Donald Trump eller Ted Cruz blir valgt. Det er ikke en risiko jeg kan ta» skrev han.

Ødelagt vennskap

Bloomberg skrev også i kommentaren at han har kjent Trump i flere år og at de var vennlige med hverandre. Bloomberg var også med i Trumps realityprogram «The Apprentice» to ganger.

«Han har drevet den mest splittende og demagogiske kampanjen jeg kan huske, har utnyttet folks fordommer og frykt. Abraham Lincoln, Det republikanske partiets far, ba oss hente fram våre bedre engler. Trump appellerer til våre verste impulser».

- Han var en venn av meg. Etter min mening, er han ikke en venn av meg noe mer, sa Trump til Fox i februar - altså før Bloombergs nedsabling av ham.