Valgkampens høydepunkter: tabbene, kranglene og de morsomste bildene

Vi oppsummerer valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladets politiske avdeling har samlet noe av de vi husker best fra årets valgkamp, på godt og vondt.

Valgkampens morsomste
Hareide. KrF-leder Knut Arild Hareide er en «oneliner»-maskin. Valgkampens beste er da han fikk Frp-leder Siv Jensen til å sprute ut i latter med følgende sitat: «Kjære Siv, vi har gjort ting sammen som ikke er så klokt.» Han snakket da om den geniale plastposeavgiften.

Eiendomsskatt. Ja, du leste riktig. For hvor mange toppolitikere trenger du for å regne ut Oslos eiendomsskatt? Hele Oslo Ap og Oslo Høyre har i alle fall ikke klart å finne ut av det. Og Høyre kjemper mot eiendomsskatt med nebb og klør, selv om 79 av 119 Høyre-styrte kommuner har eiendomsskatt.

Alle valgstuntene. Politikere gjør mye rart for å få din stemme. I denne saken kan du se video av statsminister Erna Solberg som spiller trommer, og Knut Arild Hareide under dyna. Det morsomste var imidlertid da Oslo-ordfører Fabian Stang ankom Dagbladets valgbod på sykkel - med hunden i en pelskurv bakpå. Se bildekarusell!

De største kranglene
Hore. Valgkamp i Narvik. På forsiden av avisa Fremover kunne vi se følgende ordveksling mellom to tidligere Frp-partikolleger - nåværende KrF-politiker Trond Millerjord og nåværende Høyre-politiker Paul Rosenmeyer.

«Paul kalte meg en hore», sier KrF-politiker Trond Millerjord på forsida av avisa.

SKRIVEFEIL:  «Oslo's skolebarn skal FÅ FLERE lærere», står det nå skrevet på trikkene i Oslo, med et digert bilde av en smilende Raymond Johansen. Hvis du ikke har skjønt hva som er skrivefeilen allerede, så er det altså genitivsapostrofen i «Oslo's» som skulle vært utelatt. Foto: Tore Walaker
SKRIVEFEIL: «Oslo's skolebarn skal FÅ FLERE lærere», står det nå skrevet på trikkene i Oslo, med et digert bilde av en smilende Raymond Johansen. Hvis du ikke har skjønt hva som er skrivefeilen allerede, så er det altså genitivsapostrofen i «Oslo's» som skulle vært utelatt. Foto: Tore Walaker Vis mer

«Nei, jeg sa du oppfører deg som en», svarer Høyre-politiker Paul.

Sandberg og Dagbladet. Første gang Frp-nestleder Per Sandberg skulle i Dagbladets valgbod, stormet han ut før flyktningdebatten startet. Det fordi det musikalske innslaget før debatten var sangen «Noen å hate». Neste gang han skulle stille til flyktningdebatt, ble temperaturen enda høyere. «Makan til journalistikk har jeg aldri opplevd i min tid som politiker!» raste Sandberg.

Moxnes mot verden. Rødt-leder Bjørnar Moxnes fikk ikke være med i noen av NRKs partilederdebatter i år, heller ikke TV 2s. Hele Rødt har sett rødt på grunn av det. Men ender det med et brakvalg i Tromsø? Paritet hadde 17,2 prosent på fredagens Nordlys-måling. Moxnes har visst bedre gjennomslag i nord enn i NRK.

Det vi i Dagbladet husker best fra valgkampen, er imidlertid da vi trodde vi måtte skille Moxnes og arbeidsminister Eriksson under en debatt i valgboden. Temperaturen ble så høy at vi nesten fryktet håndgemeng. Se video i saken.

Valgkampens største provokasjon kom fra Frp-leder Siv Jensen, som åpnet Frp's valgkamp med å oppfordre kommunene til å boikotte Syria-avtalen. Alle partier til venstre for Høyre raste mot Siv. Så sa Carl I. Hagen at giverglede er et forsøk på reklame (noe han beklaget etterpå), at båtene over Middelhavet burde snus, og at alle burde sendes tilbake. Da ble det ham partiene raste mot.

De største tabbene
Drevland-skandalen. Bergensordfører Trude Drevland er ute i ulønnet permisjon, mens politiet vurderer undersøkelsessaken mot henne på nytt. Hun etterforskes for eventuell korrupsjon etter gratiscruise.

Fabian og bleiene. «Det er ikke riktig at en sønn skal skifte bleier på sin mor», sa Ap's Geir Lippestad til Dagsavisen. Lippestad sa at eldre får for liten hjelp av hjemmehjelpen, og at han flere ganger hadde opplevd at mora ble sittende lenge i sin egen avføring fram til barna kom på besøk. Svaret fra Oslo-ordfører Fabian Stang var at han selv skiftet bleier på sin far og opplevde det som verdifullt og verdig.

Anundsen og videoen. Justisministeren følte at mediene var for kritiske til hans arbeid, og laget en halvtimelang video om Justisdepartementets arbeid. Saken skal opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Datatilsynet har åpnet gransking. Venstres Abid Raja kaller det offentlig finansiert partipropaganda.

Hvilken eier var det igjen? I første partilederduell gikk det i krøll for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han snakket om at et firma han hadde besøkt, ikke hadde beskrevet formuesskatt som noe de trengte. Solberg takket og bukket, satte inn svingslaget og sa at utlendinger ikke betaler formuesskatt. For firmaet var jo utenlandskeid. Knockout til Erna.

I den siste partilederdebatten, på fredag, var det imidlertid Erna Solberg som hadde rotet. Hun sa at 200 syrere hadde kommet til Norge over Storskog bare på fredag. Egentlig var det totalt i år. Bare 14 kom på fredag

Skrivefeilene. «Oslo's skolebarn skal få flere lærere», sto det nå skrevet på trikkene i Oslo, med et digert bilde av en smilende Raymond Johansen. En apostrof på ville veier der, altså. Så malte Oslo Høyre «Stem Høyre få Fabian» på flere biler. Der mangler det et komma.

«Me i Oslo Ap vil gjerne donere vekk apostrofen vår, slik at Oslo Høyre kan få seg eit komma», skrev Ap's nestleder Hadia Tajik på Twitter.

«Utøya Guds vilje». Kjartan Mogen, De Kristnes ordførerkandidat i Skien, uttalte at Gud tillot terrorangrepet mot Utøya på grunn av Arbeiderpartiets og AUFs motstand mot Israel. Han ble ilagt munnkurv av partiledelsen dagen etter. Pastor Jan Ernst Gabrielsen trakk seg som leder for fylkeslaget i Vest-Agder etter liknende uttalelser.

Den største saken Vanligvis er det noen store saker og utspill som dominerer - og avgjør - valgkampen. I år var det bare én sak, flyktningkrisa. Saken dominerte og overskygget alle andre saker i valgkampen. Dette skulle egentlig vært Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiets drømmevalgkamp, da partiet har flest ordførere og er gode på lokalpolitikk. 

Men i år gjorde bildene fra Libanon, Tyrkia, Middelhavet og Sør-Europa flyktninger til årets største valgkampsak.