Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalg i Frankrike

Valgkampkommisjon gransker hacking av Macron-kampanjen: Stor lekkasje et drøyt døgn før presidentvalget

Emmanuel Macrons kampanje sier de er blitt hacket før andre runde i presidentvalget søndag. Ni gigabyte data sluppet fredag kveld. Påstandene granskes.

HACKET: Presidentkandidat Emmanuel Macrons kampanje bekrefter at de har blitt utsatt for et hackerangrep. Både jobb-e-posten og private e-poster til flere høytstående kampanjearbeidere skal ha blitt hacket. Dokumentene ble lekket sent fredag kveld før andre runde i presidentvalget søndag. Foto: AFP PHOTO / Eric FEFERBERG / NTB scanpix
HACKET: Presidentkandidat Emmanuel Macrons kampanje bekrefter at de har blitt utsatt for et hackerangrep. Både jobb-e-posten og private e-poster til flere høytstående kampanjearbeidere skal ha blitt hacket. Dokumentene ble lekket sent fredag kveld før andre runde i presidentvalget søndag. Foto: AFP PHOTO / Eric FEFERBERG / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag kveld, et drøyt døgn før andre runde i presidentvalget i Frankrike, er favoritten Emmanuel Macron utsatt for et stort hackerangrep.

Omkring ni gigabyte med data er lagt ut på nettstedet Pastebin av en bruker kalt EMLEAK (Emmanuel Macron-lekkasje). Nettstedet tillater anonyme innlegg.

Den franske valgkampkommisjonen undersøker hackerangrepet mot Macrons politiske bevegelse En Marche! der store mengder materiale er spredt på internett. Kommisjonen skal tidlig lørdag ha et møte for å diskutere det som er skjedd, skriver NTB.

- Massivt, koordinert angrep

Lekkasjene inneholder e-poster med både bilder og vedlegg fram til 24. april i år.

Macrons parti En Marche! (Fremad!) bekrefter overfor Reuters at de er blitt utsatt for et «massivt, koordinert hackerangrep».

Ifølge partiet blir autentiske dokumenter stjålet under hackerangrepet blandet med falske dokumenter for å skape tvil og feilinformasjon.

Partiet mener de som står bak lekkasjen forsøker å undergrave sentrumskandidaten før valgrunden mot Nasjonal Fronts Marine Le Pen søndag.

Partiet opplyser til BBC at interne kampanjedokumenter, som e-poster og regnskapsdokumenter, ble tatt i hackerangrepet.

- Filene ble tatt for flere uker siden av hackere, sier partiet i en uttalelse.

Natt til lørdag ber kommisjonen franske medier avstå fra å offentliggjøre innholdet i dokumentene og sier at deler av materialet er uekte.

Begge kandidatene avsluttet kampanjevirksomheten midnatt natt til lørdag. I henhold til franske valglover skal verken kandidater eller myndigheter uttale seg om valget fra midnatt natt til lørdag fram til valget søndag.

Det er ukjent hvem som har stått bak hackingen.

Tidligere forsøk

Det Japan-baserte sikkerhetsselskapet Trend Micro har tidligere rapportert om hackingforsøk mot Macron og hans kampanje. Disse angrepforsøkene stammer fra desember 2016.

Disse angrepene skal ifølge selskapet ikke ha vært vellykket. Men ifølge Trend Micro var det hackergrupper knyttet til russisk etterretning som står bak.

De mener den notoriske hackergruppa Pawn Storm, som også går under navnet Fancy Bear og APT28, sto bak forsøket. Amerikansk etterretning mener gruppa er en forlenget arm av russisk etterretningstjeneste.

Amerikansk etterretning har allerede konkludert med at Russland blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget, og at de forsøkte å undergrave Hillary Clintons kampanje og det amerikanske valgsystemet for å få Donald Trump valgt.

Et av de mest brukte angrepene mot Clinton, var de såkalte Wikileaks-e-postene. Styrelederen for Hillary Clintons kampanje, John Podesta og Demokratenes nasjonale komité var blant dem som fikk e-postkontoene sine hacket.

Amerikanske myndigheter mente russiske hackere sto bak hackingen av e-postene som ble lekket av nettstedet Wikileaks.

Macrons kampanje har tidligere hevdet det har vært forsøk på å hacke e-postkontoer, og har skyldt på russiske interesser.

Ifølge Reuters registrerte APT28 forrige måned flere nettadresser som skal likne på Macrons parti. Slik kan de også ha hacket seg inn på e-postkontoer.

Gode meningsmålinger

I to nye meningsmålinger ligger Macron an til å få en oppslutning på 63 prosent av stemmene i det franske presidentvalget.

Meningsmålingsinstituttet IFOP-Fiducial la fredag ettermiddag ut en ny måling.

På målingen får Macron en oppslutning på 63 prosent, mot utfordrer Marine Le Pens 37 prosent. Det er den beste målingen for sentrumskandidaten fra et av de store meningsmålingsinstituttene siden midten av april, skriver Reuters.

En måling gjort av Elabe etter den siste TV-debatten onsdag gir Macron 62 prosent, mot 38 prosent for Le Pen.

Valglokalene åpner klokka 08.00 søndag, Det er ventet en valgdagsmåling klokka 20.

Saken oppdateres