Valgkampsjef planla skitne triks på restaurant

Samme mann som ville "slå ut tennene" til presidentkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DES MOINES, IOWA (Dagbladet.no): Fram til i dag var anslagsvis et par tusen mediefolk på plass i Iowa for å dekke delstatens nominasjonsvalg der henholdsvis Barack Obama og Mike Huckabee gikk seirende ut torsdag kveld.

Med et slikt oppbud av skandalehungrige ulver sirklende rundt seg burde man kanskje reflektere over hvem som sitter på nabobordet på restaurant - i hvert fall hvis man leder valgkampen til en av de mest sentrale presidentkandidatene.

Men Ed Rollins, valgkampsjef for Mike Huckabee, var på selve valgdagen i overkant høylydt da han spiste middag sammen med kona i Des Moines.

- Thompson er en skam

Like ved satt den eneste andre gjesten på den lille restauranten med laptopen åpen og store ører. Dessverre for Rollins var det  Amanda Carpenter, blogger for Townhall.com, et av utallige nettsteder som rapporterer fra nominasjonsvalgene time for time, og som også trenger en matbit mellom slagene.

Ifølge bloggerens referat, som ikke er bestridt av Rollins, snakket den politiske ringreven på telefon med underordnede i Huckabee-leiren og med kjente amerikanske tv-personligheter i tillegg til å legge ut om politiske motstandere - og partifeller - overfor kona.

- Thompson er en skam som presidentkandidat. Fred har vært en venn i lang tid, men har aldri klart å omvende en eneste stemme. Ingen tar ham seriøst, uttalte valgkampsjefen om Fred Thompson, en annen av de republikanske kandidatene (som endte opp med 13 prosents oppslutning i går).

Samtidig framgikk det av en telefonsamtale Rollins hadde at Huckabee-kampanjen forbereder seg på å ta i bruk kontroversielle virkemidler i delstaten South Carolina, som er den neste store prøvesteinen etter Iowa og New Hampshire.

HARDTSLÅENDE: Ed Rollins (t.v.) er valgkampsjefen til Mike Huckabee, som vanlig flankert av Chuck Norris (t.h.). Foto: DARREN MCCOLLELSTER / GETTY IMAGES
HARDTSLÅENDE: Ed Rollins (t.v.) er valgkampsjefen til Mike Huckabee, som vanlig flankert av Chuck Norris (t.h.). Foto: DARREN MCCOLLELSTER / GETTY IMAGES Vis mer

- Få noen flinke inn der om du må - med det slemme ("bad"). Gjør det du må gjøre, sa Rollins til en ikke navngitt person.

Reagans mann

Rollins er kjent som en av de mest hardbarkede strategene i amerikanske valgkamper, har vært med i toppolitikken siden president Richard Nixons andre periode på begynnelsen av 1970-tallet, og var arkitekten bak Ronald Reagans eksepsjonelle seier i 49 delstater i presidentvalget i 1984.

I en annen telefonsamtale fra Iowa-restauranten i går, avtalte han med CNN-kjendis og redaktør Lou Dobbs å ta noen drinker sammen etter Iowa for å "snakke om Hillary Clinton".
 

Senere under den begivenhetsrike middagen spådde Rollins også undergangen til presidenkandidat Rudy Guiliani, som i likhet med Huckabee er republikaner.

- Han er ferdig (...), har ingen penger (...) og ble hardt rammet av de politieskortene med kjærestene hans, mener valgkampsjefen, det siste med henvisning til det som er regnet som svært overdrevne svertekampanjer knyttet til Guilianis besøk til sin nåværende kone.

- Det negative føles godt

Bloggen ble i går også lest av de store mediene, og en svært lite begeistret Rollins måtte i går svare for de spesielle kommentarene, midt i et seiersintervju under Huckabee-triumfen i Iowa:

RIVALER:: Løpet er ennå ikke kjørt for noen av republikanernes fremste kandidater. Fra toppen: Huckabee, Rudy Guiliani, Mitt Romney, Fred Thompson. Foto: SCANPIX
RIVALER:: Løpet er ennå ikke kjørt for noen av republikanernes fremste kandidater. Fra toppen: Huckabee, Rudy Guiliani, Mitt Romney, Fred Thompson. Foto: SCANPIX Vis mer

Den veldokumenterte spisepausen i Des Moines inntraff bare en dag etter at Rollins uttalte følgende om Huckabees fremste republikaner-rival, Mitt Romney, til Washington Post:

- Det jeg må gjøre er å sørge for at sinnet mitt i forhold til en fyr som Romney, som jeg gjerne skulle slått ut tennene på, ikke kommer i vei for tenkeprosessen.

64-åringen legger heller ikke skjul på at han trives med å være politisk våpendrager av den mest brutale sorten.

- Det negative føles godt. Det er som å være en bokser som ung. For meg er det å treffe noen, slå dem ned, en herlig følelse. Å fyre av en negativ reklamekampanje (som angriper politiske motstandere, red.anm.) føles bare helt fantastisk. 

Får fordeler? 

Hva gjelder Fox News sitt forhold til Mike Huckabee, er ikke det nødvendigvis så anspent som det kan framstå i YouTube-klippet ovenfor. Fox, den største nyhetskanalen i USA, er et av mediene som har gitt Huckabee og hans kristenkonservative budskap mest sendetid.

En produsent i  kanalen fortalte til Dagbladet.no tidligere denne uka at Huckabees sikkerhetsvakter angivelig har egne instrukser om at Fox News skal få de beste plasseringene i lokalet under Huckabees valgkamparrangementer.