Valgkamptaper mistenker valgjuks i Mexico

Presidentkandidat Andrés Manuel López Obrador sier han vil protestere dersom ryktene er sanne.

TAPTE IGJEN:  Presidentkandidat Andrés Manuel López Obrador tapte andre valgkamp på rad etter at PRIs kandidat Enrique Peña Nieto vant søndagens presidentvalg i Mexico. Foto: Alexandre Meneghini / AP Photo / NTB Scanpix
TAPTE IGJEN: Presidentkandidat Andrés Manuel López Obrador tapte andre valgkamp på rad etter at PRIs kandidat Enrique Peña Nieto vant søndagens presidentvalg i Mexico. Foto: Alexandre Meneghini / AP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentkandidat Andrés Manuel López Obrador sier han vil protestere mot valgresultatet dersom meldinger om at det har forekommet uregelmessigheter, blir bekreftet.

Etter seks år og 55 000 drap valgte meksikanerne ny president søndag.

Obrador fra Demokratisk venstreparti måtte se seg slått av PRIs kandidat Enrique Peña Nieto, som startet feiringen tidlig,  i søndagens presidentvalg i Mexico.

Da mer enn 95 prosent av stemmene var talt opp, hadde Nieto fått 38 prosent av stemmene, mens Obrador ble nummer to med 32 prosent.

- Uregelmessigheter Obrador ser imidlertid ikke ut til være en spesielt god taper. Mandag hevdet han at det er kommet meldinger om uregelmessigheter i forbindelse med avviklingen av valget, og han sa at han kommer til å protestere mot valgresultatet dersom disse meldingene blir bekreftet.

- Ja, vil bestride det, sa han på en pressekonferanse.

I 2006 nektet Obrador å anerkjenne seieren til nåværende president Felipe Calderón, noe som senere førte til store protester og demonstrasjoner.

Reformer Peña Nieto er på sin side allerede godt i gang med å planlegge hva han vil gjøre som nyvalgt president. Han har framstilt seg selv som det nye fjeset til PRI, partiet som styrte Mexico i over 70 år ved hjelp av valgfusk og korrupsjon, men som til slutt tapte i 2000.

Søndagens seier markerer dermed et comeback for de tidligere lederne i mexicansk politikk.

På en pressekonferanse mandag sa Peña Nieto at han vil konsentrere seg om energipolitikk og skatte- og arbeidsreformer.

Ikke flertall Valgresultatene tyder på at PRI og partiets allierte ikke vil få flertall i nasjonalforsamlingen, og Peña Nieto vil dermed få det vanskeligere med å få sin politikk gjennom.

Mandag sa han at han vil rådføre seg med avtroppende president Felipe Calderón og bringe inn eksperthjelp utenfra for å føre arbeidet med de planlagte reformene framover og for å øke sjansene for å få dem godkjent i nasjonalforsamlingen, som skal samles i september.

Blant de mest sentrale reformforslagene hans er mer private investeringer i oljeindustrien, endringer i skattesystemet for å øke statens inntekter og liberalisering av landets arbeidslover for å oppmuntre til flere jobber.

(NTB)