Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valgkaos da Clinton og Trump vant i New York

125 000 personer fikk ikke stemme.

VANT: Hillary Clinton kunne feire seier i nominasjonsvalget i New York tirsdag, til tross for kaotiske tilstander ved flere av valglokalene. Foto: Adrees Latif/Reuters/NTB Scanpix
VANT: Hillary Clinton kunne feire seier i nominasjonsvalget i New York tirsdag, til tross for kaotiske tilstander ved flere av valglokalene. Foto: Adrees Latif/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump og Hillary Clinton levde opp til forventningene i New York. Trump ble utropt til republikansk vinner i sin hjemstat bare minutter etter at valglokalene stengte klokka 03.00 (norsk tid) natt til onsdag. Klokka 03.44 meldte CNN at Clinton blir vinneren på demokratisk side. 

- Takk New York, jeg elsker dere, meldte Donald Trump på Twitter, kort tid etter at prognosene ble offentliggjort.

Da 94 prosent av stemmene var talt opp, hadde Clinton en oppslutning på 57,6 prosent, mot 42,4 prosent til motkandidaten Bernie Sanders.

- Seieren er innen rekkevidde, sa Clinton under en tale til sine tilhengere i New York tirsdag kveld.
Trump ledet på samme tidspunkt med dominerende 60,1 prosent av stemmene, foran John Kasich (25,2) og Ted Cruz (14,7). 

Det var på forhånd ventet at Donald Trump skulle knuse all motstand i hjemstaten New York. En seier i delstaten som huser «The Big Apple» er ansett som avgjørende for milliardæren, som gikk inn i tirsdagens valg med to vonde nederlag fra både Wisconsin og Colorado i bagasjen.

Gransker valg-kaos Tidligere på kvelden meldte New York Times om kaotiske tilstander under nominasjonsvalgene. På valgdagen dukket det opp rapporter om flere uregelmessigheter under avviklingen av nominasjonsvalgene i selve New York by. Blant annet bekrefter myndighetene at 125.000 personer mangler fra stemmeregistrene.

- Det finnes ikke noe mer hellig i dette landet enn retten til å stemme. Likevel skjer det gang på gang at folk forsvinner fra stemmeregistrene uten noen forklaring, blir bedt om å stemme ved feil valglokale, eller at folk ikke slipper inn i valglokalene, sier byrevisor Scott Stringer til avisa.

De 125 000 skal ha forsvunnet fra stemmeregistrene i perioden november 2015 til valgdagen (tirsdag). Stringer har derfor nå bedt om en gransking av valgstyret etter at de bekreftet at navnene er forsvunnet fra registrene.

SEIRET I HJEMBYEN: Donald Trump stikker av med seieren i nattas nominasjonsvalg i hjemstaten New York, ifølge flere prognoser fra amerikanske medier. Foto: Seth Wenig/AP/NTB Scanpix
SEIRET I HJEMBYEN: Donald Trump stikker av med seieren i nattas nominasjonsvalg i hjemstaten New York, ifølge flere prognoser fra amerikanske medier. Foto: Seth Wenig/AP/NTB Scanpix Vis mer

I et brev til styret skriver Stringer at nominasjonsvalgene har vært «dårlig organisert, kaotiske og ineffektive». Han viser til ødelagte stemmeskannere, stemmelokaler som åpnet for sent og dårlig bemanning, ifølge NTB.

For å stemme i nominasjonsvalgene må man være registrert medlem av enten det republikanske eller det demokratiske partiet, og New York by har om lag 4 millioner stemmeberettigede.

Må vinne 60 prosent Totalt skal 95 republikanske og 291 demokratiske delegater fordeles i delstaten. Det er den nest største gjenværende staten etter California, der velgerne går til urnene 7. juni. 

På meningsmålingene i forkant av tirsdagens nominasjonsvalg ledet Trump i alle republikanske valggrupper, ifølge New York Times. 

Den magiske grensa for flertall på landsmøtet er nemlig 1237 delegater. Får ingen av de republikanske kandidatene dette, går det mot «brokered convention», altså et åpent og meklet landsmøte. 

På et slikt landsmøte må delegatene forhandle seg fram til en kandidat gjennom flere runder med avstemninger. Det kan bli et realt kaos, med forhandlinger på bakrommet og politisk spill. 

Men Trump må vinne nesten 60 prosent av alle de resterende delegatene dersom han skal sikre seg de 1.237 delegatstemmene som skal til for å bli republikanernes presidentkandidat. Det er derfor avgjørende at Trump sikrer seg en stor seier i New York i natt for å sikre seg de nødvendige delegatene. 

- Seieren er innen rekkevidde Kampen fortsetter også hos demokratene. I snitt har Hillary Clinton ledet 11,7 prosentpoeng foran motkandidat Bernie Sanders på meningsmålingene for New York. Hillary Clinton har før valget i New York 1307 delegater mot Bernie Sanders? 1094.

Men de foreløpige valgprognosene er for jevne til å utpeke en vinner på demokratisk side allerede nå. CNNs valgdagsmåling gir Hillary Clinton 52 prosent av stemmene, mens Bernie Sanders får en oppslutning på 48 prosent.

125 000 MANGLER: En velger avgir sin stemme under nominasjonsvalget i New York tirsdag. Myndighetene bekrefter at 125.000 personer mangler fra stemmeregistrene. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpix.
125 000 MANGLER: En velger avgir sin stemme under nominasjonsvalget i New York tirsdag. Myndighetene bekrefter at 125.000 personer mangler fra stemmeregistrene. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpix. Vis mer

For å vinne demokratenes nominasjonskamp trengs 2.383 delegater. 

Hele 247 delegater står på spill for Demokratene i den folkerike delstaten. Hvis resultatene står seg, vil det dermed bli svært vanskelig for Bernie Sanders å innhente Hillary Clintons allerede store forsprang i nominasjonskampen. Han signaliserer likevel at han vil fortsette kampen helt fram mot landsmøtet i juli.

- Vi har kommet langt de siste elleve månedene, og vi skal fortsette å kjempe helt til slutten, sier Sanders.
(NTB/Dagbladet)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart