Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valgkaos etter stillingskrig mellom «nikkedukke» og korrupsjonsherjet eksminister

Valget i Thailand avlyst etter aksjoner fra opposisjonen.

KONTROVERSIELL: Demonstrantene krevde regjeringens avgang og anklaget Yingluck Shinawatra for å være en nikkedukke for broren. Hennes svar var å skrive ut nyvalg. Foto: EPA / NTB scanpix
KONTROVERSIELL: Demonstrantene krevde regjeringens avgang og anklaget Yingluck Shinawatra for å være en nikkedukke for broren. Hennes svar var å skrive ut nyvalg. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Thailand har avlyst søndagens valg i de fem sørligste provinsene, som følge av aksjoner fra opposisjonen.

Opposisjonen i Thailand boikotter valget og har hindret leveranser av stemmesedler til valglokalene i provinsene Phang Nga, Phattalung, Phuket, Songkhla og Trang, opplyser den statlige valgkommisjonen.

Valget er også avlyst i tre av de 33 valgdistriktene i hovedstaden Bangkok, fordi valglokalene er blokkert av demonstranter.

Rolig I resten av landet gikk valgavviklingen rolig for seg i morgentimene søndag, til tross for trusler om store demonstrasjoner fra opposisjonens side.

- Situasjonen er i det store og hele rolig og vi har ikke mottatt noen meldinger om voldsbruk denne morgenen, opplyser lederen for det nasjonale sikkerhetsrådet, Paradorn Pattanatabutr.

Tusenvis av soldater og politifolk voktet valglokalene for å hindre uro, som har kostet ti menneskeliv siden slutten av november.

FRUSTRERT: Tusenvis av folk har trukket ut i gatene for å vise sin frustrasjon med at valget ble avlyst. Foto: AFP / NTB scanpix
FRUSTRERT: Tusenvis av folk har trukket ut i gatene for å vise sin frustrasjon med at valget ble avlyst. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Opposisjonen har krevd valget utsatt, men statsminister Yingluck Shinawatra holdt fast ved at det skulle avholdes.

Nikkedukke Yingluck er søster av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et militærkupp og flyktet i eksil i 2006. To år senere ble han funnet skyldig i maktmisbruk og korrupsjon og dømt til to års fengsel in absentia.

Den siste runden med politisk uro blusset opp da regjeringen i oktober foreslo et amnesti som også Thaksin ville ha kunnet nyte godt av.

Tusenvis av demonstranter gikk ut i gatene, ledet av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban.

Demonstrantene krevde regjeringens avgang og anklaget Yingluck for å være en nikkedukke for broren. Hennes svar var å skrive ut nyvalg.

Broket fortid Vel vitende om at de har tapt hvert eneste valg siden 2001, er opposisjonen motstandere av nyvalg. De har i stedet krevd opprettelse av et ikke-valgt folkeråd, som skal lede landet i halvannet år fram mot neste ordinære valg.

Suthep har selv en broket fortid. Som landbruksminister var han i sin tid innblandet i en korrupsjonsskandale som bidro til at Det demokratiske partiet måtte gi slipp på regjeringsmakten.

BROGETE FORTID: Heller ikke opposisjonsleder Suthep Thaugsuban har en fortid uten skampletter. Foto: EPA / NTB scanpix
BROGETE FORTID: Heller ikke opposisjonsleder Suthep Thaugsuban har en fortid uten skampletter. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer

I 2009 ble han kastet ut av nasjonalforsamlingen etter at det ble avslørt hvordan et medieselskap han var medeier i hadde sikret seg grunnlovsstridige pengebidrag fra staten.

Som visestatsminister satte han året etter inn tungt bevæpnet opprørspoliti mot Thaksin-tilhengere i Bangkoks gater. 87 mennesker ble drept og over 1200 ble såret i gateslagene som fulgte, noe som førte til at Suthep har en drapssiktelse hengende over hodet.

(NTB)

I TOG: En av flere store demonstrasjoner i Thailand i helga - her i Bangkok. Foto: EPA / NTB scanpix
I TOG: En av flere store demonstrasjoner i Thailand i helga - her i Bangkok. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart