MELLOMVALG: Alle de 435 setene i Representantenes hus er på valg i det amerikanske mellomvalget. I tillegg er en tredel av de 100 setene i Senatet på valg. Video: CNN Vis mer

Valgkaos i USA: -«Stemme­undertrykkelse» på sitt beste

Lange køer og maskiner som ikke fungerer preger de første timene av det amerikanske mellomvalget.

Tirsdag åpnet valglokalene rundt om i USA. Dette har ikke gått knirkefritt, og flere amerikanske medier melder om elektroniske stemmemaskiner som svikter og lange køer mange steder i landet.

Allerede klokka 12 lokal tid hadde en nasjonal telefonlinje for problemer ved stemmelokalene mottatt mer enn 17 000 samtaler, ifølge USA Today.

KØ: Velgerne står i kø i Atlanta i Georgia. Foto: AFP / NTB Scanpix
KØ: Velgerne står i kø i Atlanta i Georgia. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Måtte vente i timevis

Delstaten Georgia opplevde noen av de mest omfattende problemene. Der måtte enkelte velgere finne seg i å vente mange timer i kø før de fikk avgi sin stemme.

- Det var stemmeundertrykkelse på sitt beste, sa Takeye Sneeze, som forteller til Washington Post at hun så rundt 100 velgere forlate et stemmelokalet i Snellville, Georgia, etter de oppdaget at stemmemaskinene ikke fungerte.

Selv ankom hun klokka 07 om morgenen, men avstemmingen startet ikke før klokka 11.

Nick Alexander (50) forteller til NBC News at han ankom sitt stemmelokale i samme by klokka 07.15. Det tok tre timer før han hadde fått stemt og kunne dra. Han forteller om en lang kø som beveget seg i sneglefart og få valgarbeiderne som sjekket velgernes identifikasjon.

- Køene var veldig lange, men hadde de åpnet og gjort alt riktig, kunne det ha vært enkelt. Vi kunne kommet oss inn og ut og folk hadde rukket jobb i tide.

KAMPEN OM TEXAS: Kelly Rowland har kastet seg inn i valgkampen som har verdens øyne har rettet seg. Det står mellom republikaneren Ted Cruz og den relativt ukjente demokraten Beto O'Rourke. Dagbladet har fulgt begge senatorkandidatene. Video: Øistin Norum Monsen. Reporter: Nicolai Eriksen/Dagbladet. Vis mer

Mange dro hjem

I New York var flere maskiner som skal scanne stemmene også ødelagt. Ved ett av valglokalene på Manhattan var oppmøtet så stort tirsdag morgen at køen strakte seg rundt idrettsplassen på en skole.

- Folk er gretne og frustrerte, men positive på en merkelig måte. De spøker og snakker med hverandre. Jeg tror det er fordi alle er i et «ingen skal stoppe vår stemme i dag»-humør, sier Nikki Euell til nyhetsbyrået AP. Selv måtte hun vente i mer enn to timer for å stemme i Brooklyn.

VALG I USA: 6. november går amerikanerne til valgurnene. Slik fungerer det - og dette står på spill. Video: CNN Vis mer

Heller ikke stemmemaskinen i valgkretsen Gwinnett County fungerte som den skulle i dag, så valgarbeidere måtte dele ut stemmesedler av papir. En velger sier ifølge Independent at mange valgte å dra fra stemmelokalet på grunn av køene.

- Vi forsøkte å be dem om å vente, men folk har barn. De blir sultne og trøtte, sier Ontaria Woods.

Hun og flere andre hadde valgt å takke nei til stemmesedlene av papir fordi de ikke stoler på det.

Det er luftfuktighet som skaper problemer i Nord-Carolina. Ifølge CNN skaper fuktigheten problemer med flere stemmemaskiner i noen distrikter. Stemmesedler som ikke går gjennom maskinene vil bli sortert i en «krisebeholder» enn så lenge.

Holder åpent lenger

I Indiana har en dommer bestemt at tolv valglokaler i delstaten skal holde åpent i opptil to og en halv time lenger fordi de åpnet for sent.

Lokalene skulle etter planen stenge klokka 18 lokal tid, men ettersom flere av dem åpnet så mye som halvannen time for sent, skal velgerne få mulighet til å stemme også etter dette.

Problemene skyldes at enkelte valgarbeidere trakk seg, og at andre ikke kom for å hente valgmateriell. I tillegg var flere valglokaler stengt da valgarbeiderne ankom tirsdag morgen.

Tegn på godt oppmøte

Samtidig kan lange køer ved flere valglokaler også være et tegn på godt oppmøte i valget. At 35 millioner amerikanere har forhåndsstemt, har også skapt optimisme med tanke på at oppmøtet skal bli bedre enn i 2014. Da forhåndsstemte 20 millioner, ifølge NTB.

Andrew Menck (34) i Chicago har ikke stemt ved de sju forrige mellomvalgene, men denne gangen er han fast bestemt på å bidra til å gi president Donald Trump en smekk.

- Jeg liker ikke det presidenten gjør. Jeg vet ikke om han nødvendigvis holdes ansvarlig. Det er Republikanerne som kontrollerer Representantens hus, sier han.

Alle de 435 medlemmene av Representantenes hus og en tredel av de 100 representantene til Senatet er på valg tirsdag. Samtidig anses valget på mange måter som en folkeavstemning over Trumps første to år ved makten.