Valgkaoset hersker

Valglokalene i Zimbabwes hovedstad Harare ble langsomt og gradvis gjenåpnet mandag, etter den rettslige ordren om at presidentvalget skulle forlenges. Opposisjonens generalsekretær er arrestert og partiet truer med boikott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonsleder og presidentkandidat Morgan Tsvangirai tordnet mot president Robert Mugabe og hans regjeringsparti ZANU-PF: -De kan arrestere meg, og i verste fall drepe meg, men de vil aldri kunne knekke folkets vilje til å hevde sin makt, sa han.

Tsvangirai tilføyde at det ikke har noen hensikt å delta i en valgprosess der mange velgere ikke får avgi stemme. Han bekreftet samtidig at opposisjonspartiet MDCs generalsekretær Welshman Ncube var arrestert.

Forsinket

Enkelte spredte valglokaler åpnet sine dører rundt kl. 1200 lokal tid, fem timer forsinket, og fikk gradvis følge av flere. En domstol i Harare ga kvelden før ordre om at presidentvalget skulle forlenges med en tredje dag, etter at mange velgere ikke fikk avgitt stemme i helgen.

Morgan Tsvangirai har åpent beskyldt Mugabe og hans folk for å forsøke å tilrane seg seieren ved å forhindre opposisjonens tilhengere i å stemme. Landets forsvarssjef har på sin side truet med militærkupp, hvis valget skulle ende med nederlag for Mugabe.

Situasjonen i de sentrale delene av Harare ble tidlig mandag ettermiddag beskrevet som rolig. Sveriges Zimbabwe-ambassadør Kristina Svensson sa til nyhetsbyrået TT at det var mindre trafikk i byen enn vanlig, trolig fordi mange arbeidstakere hadde fått fri i forbindelse med presidentvalget.

Forvirring

På spørsmål om hvorvidt folk flest visste at valget var forlenget, svarte den svenske ambassadøren: -Det tviler jeg sterkt på. Framfor alt har det hersket full forvirring i selve valglokalene. Der hadde man allerede pakket sammen og demontert utstyret, sa Kristina Svensson til TT mandag.

Justisminister Patrick Chinamasa opplyste tidligere på dagen at regjeringen likevel ikke ville legge inn anke mot den rettslige beslutningen om å forlenge valget. -Vi ønsker ikke å skape ytterligere forvirring, sa han til nyhetsbyrået Ziana.

Tidligere hadde andre regjeringstalsmenn sagt at valget bare skulle forlenges i selve Harare og i den store forstaden Chitungwiza. Dette ville i så fall være i strid med domstolens ordre om forlenget stemmegivning i hele Zimbabwe.

Østerrike fordømmer valget

Den østerrikske utenriksministeren Benita Ferrero-Waldner stempler allerede presidentvalget som urettferdig. Søndag kveld skal folk ha blitt jaget bort fra valglokalene før de fikk avgitt stemme.

john.rasmussen@dagbladet.no

ÅPNER IGJEN: Zimbabwiske valgarbeidere venter på åpningen av et stemmelokale i Harare mandag. Det gikk tregt å få valgavviklingen som egentlig skulle vært avsluttet søndag i gang igjen, etter at en domstol søndag ga ordre om at velgerne skulle få avgi stemme også mandag.
UTESTENGT: Zimbabwiske politifolk sperrer inngangen til et stemmelokale i hovedstaden Harare mandag, mens velgere som ikke fikk stemt lørdag eller søndag venter utenfor. Zimbabwes regjering godtok mandag den rettslige ordren om at presidentvalget skulle forlenges med en ekstra dag
BEKYMRET OG SINT: Den zimbabwiske opposisjonslederen Morgan Tsvangirai sier han frykter at president Robert Mugabe vil forsøke å få ham fengslet, eller til og med drept. Tsvangirai bekreftet mandag at opposisjonspartiet MDCs generalsekretær Welshman Ncube er arrestert.
URETTFERDIG VALG: Den østerikske utenriksministeren Benita Ferrero-Waldner liker ikke det som skjer i Zimbabwe.