Valgkaoset hersker

Valglokalene i Zimbabwes hovedstad Harare ble langsomt og gradvis gjenåpnet mandag, etter den rettslige ordren om at presidentvalget skulle forlenges. Opposisjonens generalsekretær er arrestert og partiet truer med boikott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Opposisjonsleder og presidentkandidat Morgan Tsvangirai tordnet mot president Robert Mugabe og hans regjeringsparti ZANU-PF: -De kan arrestere meg, og i verste fall drepe meg, men de vil aldri kunne knekke folkets vilje til å hevde sin makt, sa han.

Tsvangirai tilføyde at det ikke har noen hensikt å delta i en valgprosess der mange velgere ikke får avgi stemme. Han bekreftet samtidig at opposisjonspartiet MDCs generalsekretær Welshman Ncube var arrestert.

Forsinket

Enkelte spredte valglokaler åpnet sine dører rundt kl. 1200 lokal tid, fem timer forsinket, og fikk gradvis følge av flere. En domstol i Harare ga kvelden før ordre om at presidentvalget skulle forlenges med en tredje dag, etter at mange velgere ikke fikk avgitt stemme i helgen.

Morgan Tsvangirai har åpent beskyldt Mugabe og hans folk for å forsøke å tilrane seg seieren ved å forhindre opposisjonens tilhengere i å stemme. Landets forsvarssjef har på sin side truet med militærkupp, hvis valget skulle ende med nederlag for Mugabe.

Situasjonen i de sentrale delene av Harare ble tidlig mandag ettermiddag beskrevet som rolig. Sveriges Zimbabwe-ambassadør Kristina Svensson sa til nyhetsbyrået TT at det var mindre trafikk i byen enn vanlig, trolig fordi mange arbeidstakere hadde fått fri i forbindelse med presidentvalget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer