KRØLL: Stemmetellingen i Florida førte til flere store demonstrasjoner i USA. Foto: REUTERS/Jim Bourg/AP Photo/Laura Rauch/Reuters/Rick Wilking/NTBScanpix
KRØLL: Stemmetellingen i Florida førte til flere store demonstrasjoner i USA. Foto: REUTERS/Jim Bourg/AP Photo/Laura Rauch/Reuters/Rick Wilking/NTBScanpixVis mer

Valgkaoset som sjokkerte verden

Under presidentvalget i 2000 var det ikke en klar seier for George W. Bush i Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skal man tro meningsmålingene står presidentkandidatene Mitt Romney og Barack Obama relativt likt før dagens valg. Slik var også prognosene for presidentvalget i 2000, da George W. Bush var republikkanernes presidentkandidat og Al Gore var kandidaten for demokratene.

Det er ikke uten grunn at Obama nå har forsøkt å skremme sofavelgerne ved å henvise til valget i 2000 i Florida.

Valgmenn I USA er presidentvalget et indirekte valg, velgerne stemmer på valgmenn, som igjen representerer en av kandidatene. Det er 538 valgmannsstemmer i hele landet.

På kvelden den 7. november 2000, viste opptellingen at George Bush hadde fått 246 valgmenn, og Gore hadde 255. Men da var det ikke kommet klare resultater fra New Mexico, Oregon og Florida.

Florida er en av vippestatene, som i 2000 hadde 25 valgmenn. Dermed kunne ikke en vinner bestemmes denne kvelden.

Opp i høyesterett Etter over 30 dager med fintelling i Florida og stadig nye runder i rettssalene, ble George W. Bush innsatt som president av USAs høyesterett med én stemmes overvekt.

Nasjonalt har det vist seg at det var Al Gore som fikk flest stemmer, 47 660 074 på landsbasis, mens Bush fikk 47 418 413. Likevel vant George W. Bush, og ble USAs president.

Gore holdt en av sine store taler som politiker da han 12. desember 2000 innrømmet nederlaget. Han var dypt uenig i kjennelsen i landets høyesterett, men valgte av hensyn til nasjonens beste å sette punktum for valgsirkuset.

Det er altså mulig å tape valget i USA selv om en kandidat har flest stemmer, dersom motparten får flest valgmenn. Dette på grunn av  valgmannsordningen.

Seks måneder etter valget forandret Florida valgloven. Den krever blant annet at ved svært jevne valg skal stemmene telles manuelt. Bush og hans rådgivere motsatte seg denne lovendringen på det sterkeste. Demokratene mente at med manuell stemmetelling ville Gore vunnet presidentvalget i Florida, og da også på landsbasis.

Dramaet fra 2000 ble, i ekte Hollywood-stil, også til en film. Filmen Recount, med blant annet Kevin Spacey og Laura Dern, gikk rett til TV da den ble utgitt i 2008.

KRANGLER: Her krangler Bob Callahan, som støttet Al Gore, og Stephanie Meyers, som støttet George W. Bush, under en demonstrasjon utenfor høyesteretten i USA i desember 2011. Foto: AP Photo/Bob Bukaty/NTBScanpix
KRANGLER: Her krangler Bob Callahan, som støttet Al Gore, og Stephanie Meyers, som støttet George W. Bush, under en demonstrasjon utenfor høyesteretten i USA i desember 2011. Foto: AP Photo/Bob Bukaty/NTBScanpix Vis mer