Valgklar Blair dro på pub

LEEDS (Dagbladet): I dag velges Tony Blair til statsminister igjen. Men valgkampens siste døgn ble ikke som Blair ønsker å framstille Storbritannia: voldsomme gateslagsmål mellom politi og asiatiske ungdommer i Leeds.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld var det stille, men spent foran valget.

I bydelen Harehills drøye to kilometer utenfor sentrum av Leeds var folk i går kveld preget av uro og redsel for hva som kunne skje når nattemørket la seg. Politiet patruljerte hovedgata da Dagbladet besøkte strøket. Flere og flere unge samlet seg i parkområdet der det seks timer lange slagsmålet startet tirsdag kveld.

300 asiatiske ungdommer sloss mot politiet. Steiner og flasker ble kastet. 25 biler ble ramponert og påtent, noen vinduer og dører smadret.

Planlagt opprør

Blair var to timer unna, på den lokale puben i sitt valgdistrikt Sedgefield. Her fulgte han Englands VM-kamp mot Hellas med en pint øl i hånda.

Uroen i Harehills kom drøye to uker etter tilsvarende sammenstøt i Oldham, rett utenfor Manchester. I to døgn sto Oldham i flammer.

Politiet mener tilreisende ungdommer fra Oldham også tente gnisten i Leeds. Bakgrunnen skal være at en ung asiatisk mann ble arrestert og brutalt behandlet av politiet søndag kveld.

- Det er en kjensgjerning at politiet forskjellsbehandler hvite og ikke-hvite. I en årrekke har vi funnet oss i denne rasismen, sier Bashir (24) til avisa Eastern Eye, asiatenes talerør i Storbritannia.

Disse asiatiske stemmene blir ikke hørt av dagens politiske ledere.

Ikke-tema

Både Labours Tony Blair, toryenes William Hague og liberal-demokratenes Charles Kennedy undertegnet da også før valgkampen en gjensidig avtale om at rasespørsmål ikke skulle være et emne under årets valgkamp. Unge briter med røtter i andre kulturer svarer politikerne med vold, og ved ikke å stemme, fordi de føler seg oversett og trakassert av politikere og politiet.

- Hvorfor skal vi som er unge og ikke-hvite stemme? I dagens politiske klima har vi ingen forbilder, det er ingen som snakker vår sak, sier en ung radioreporter fra London-bydelen Brixton, stedet som for tjue år siden opplevde de verste raseopptøyene i Storbritannia.

Nå har frustrasjonene og sinnet flyttet seg nordover i landet.

PÅ PUB: Statsminister Tony Blair slappet av i går kveld, etter fire ukers valgkamp, med fotball og øl før D-dagen i dag.